Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China: Cazul Assange reflectă ipocrizia SUA și a Regatului Unit

© AP Photo / Mark SchiefelbeinWang Wenbin
Wang Wenbin - Sputnik Moldova, 1920, 20.06.2022
Abonare
Decizia de extrădare a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, reflectă atitudinea reală a Londrei și a Washingtonului cu privire la libertatea presei și de expresie, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe.
BUCUREŞTI, 20 iun – Sputnik, Doina Crainic. Decizia de extrădare a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, reflectă atitudinea reală a Londrei și a Washingtonului cu privire la libertatea presei și de expresie, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, Wang Wenbin.
„Cazul lui Assange constituie o oglindă care reflectă ipocrizia declarațiilor din partea SUA și a Regatului Unit cu privire la libertatea presei”, a spus diplomatul jurnaliștilor.
Wenbin a subliniat că Washingtonul și Londra „susțin” libertatea de exprimare atunci când vine vorba de diseminarea informațiilor despre alte state, dar îi pedepsesc puternic pe cei care dezvăluie informații despre aceste două țări.
„Toată lumea este conștientă de soarta lui Assange și speră ca, până la urmă, imparțialitatea și justiția vor prevala”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Assange a rămas la Ambasada Ecuadorului din Londra, de teama de a nu fi extrădat, din iunie 2012 până în 11 aprilie 2019, când a fost arestat la cererea SUA, iar din acel moment este reținut în închisoarea din Belmarsh, sudul Londrei.
SUA au cerut extrădarea lui Assange pentru a-l judeca pentru 17 presupuse infracțiuni cu încălcarea legii spionajului din 1917 și una de interferență în informaţii.
Acuzaţiile, care sunt penalizate cu până la 175 de ani de închisoare, sunt legate de accesul și publicarea de informaţii militare referitoare la Irak și Afganistan, bazate pe rapoarte Guantanamo și diplomatice, care dezvăluie presupuse infracțiuni de război și abuzuri ale altor ofițeri și autorități americane.
Pe 17 iunie, ministrul de Interne al Regatului Unit, Priti Patel, a aprobat extrădarea lui Assange în Statele Unite. Assange are la dispoziţie 14 zile pentru a face apel la decizie, iar echipa sa juridică a spus că va contesta hotărârea.
Drapelul Chinei - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2022
Internațional
China comentează planul Washingtonului privind vânzarea de arme
Fluxul de știri
0