Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Veste bună pentru zilieri: Munca le va fi luată în calcul la pensionare

© Photo : Facebook / Avram FitiuLa muncile câmpului, în Italia
La muncile câmpului, în Italia - Sputnik Moldova, 1920, 17.06.2022
Abonare
Deputații au votat în lectură finală pentru îmbunătățirea cadrului legal pentru activitatea zilierilor.
CHIȘINĂU, 17 iunie - Sputnik. Zilierii vor obține dreptul ca munca desfășurată în această calitate să fie luată în calcul la pensionare. În acest context, deputații au votat în lectură finală un proiect de lege care are drept scop îmbunătățirea cadrului legal al activității necalificate cu caracter ocazional, desfășurate de zilieri.
Potrivit proiectului de lege, se exclude obligația zilierului de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale, dar și a obligației de a se încadra în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Aceste două obligațiuni ar urma să revină angajatorului.
Totodată, este eliminat termenul de o zi de lucru - opt ore, la stabilirea cuantumului remunerației orare. Concomitent, va fi păstrat statutul de șomer al persoanei luate la evidență în acest sens, dar care reușește totodată să desfășoare și activități de zilier.
Se extinde de la 90 de zile la 120 de zile termenul pentru care zilierii pot exercita activități pentru același agent economic. O asemenea normă este valabilă și în Uniunea Europeană.
În vederea punerii în aplicare a acestor prevederi, Parlamentul modifică Legea privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, Codul fiscal, Legea cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă şi asigurarea de şomaj.
Inițiativa legislativă aparține deputatului Vladimir Bolea, Președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară.
Flagurile Republicii Moldova, Franței și UE - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2022
Societate
Trei acorduri bilaterale moldo-franceze au fost semnate la Chișinău
Fluxul de știri
0