Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Galina Dodon a primit interdicția de a părăsi țara: Ce învinuiri i se aduc

© Sputnik / Rodion StepanchukGalina Dodon
Galina Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2022
Abonare
Soția fostului președinte al țării a făcut declarații în fața presei după ce a fost citată la Procuratura Anticorupție.
CHIȘINĂU, 16 iun - Sputnik. Galina Dodon nu va putea părăsi Republica Moldova în următoarele cel puțin două luni. O astfel de decizie a fost luată astăzi de procurori după audierea soției lui Igor Dodon, în dosarul privind pretinsa îmbogățire ilicită.
Galina Dodon a declarat în fața presei că are calitate de complice în dosarul de îmbogățire ilicită. Soția fostului șef al statului acuză procurorii de „comportament josnic” și tortură asupra părinților. Mai mult, Galina Dodon presupune că și fiul lor mai mare ar putea fi persecutat și chiar i se vor impune anumite interdicții.

„Mi-a fost deschis un dosar politic care are ca scop denigrarea și defăimarea soțului meu. Se comportă cu noi în cel mai josnic mod. Au efectuat percheziții la părinții noștri. I-au intimidat. Au făcut percheziții chiar și în veceul din curte. Ce au căutat acolo? Avem de furcă cu niște persoane instruite special pentru asta. Presupun că următorul va fi copilul nostru care se întoarce acasă din vacanță. Cred că îi vor pune interdicție pentru că își face studiile în Rusia. Îmi țin fratele în închisoare pentru că a muncit și a făcut bani în Rusia, a revenit la Molovata, satul de baștină, ca să-și deschidă o afacere. A angajat oameni, a achitat bani la stat și își bat joc de el. Prin asta ne torturează părinții. Mamele noastre sunt bolnave. Nu le permit să-și vadă nepoții și pe fiu”, a declarat Galina Dodon la ieșirea de la audieri.

Galina Dodon se declară nevinovată și acuză procurorii de presiune pentru a-l face pe soțul său să se declare vinovat.
De precizat, procurorii anticorupție i-au înaintat învinuirea Galinei Dodon. Potrivit ofițerului de presă al Procuraturii Generale, acesteia i se incriminează săvârșirea infracțiunii de complicitate la îmbogățirea ilicită, manifestată prin contribuirea la deținerea de către soțul acesteia Igor Dodon, personal și prin persoane terțe a bunurilor în valoare de peste 21 milioane lei, ceea ce depășește substanțial veniturile declarate în sumă de peste 3 milioane lei, cu 18 277 157, 00 lei.
„Precizăm că, aceste sume se raportează la perioada februarie 2014 - octombrie 2021. În cadrul audierilor în calitate de învinuită, dna Galina Dodon, vina nu și-a recunoscut în săvârșirea infracțiunii incriminate, refuzând să facă careva declarații referitor la circumstanțele cazului investigat. Totodată, procurorul de caz a aplicat în privința acesteia măsura preventivă sub formă de obligare de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile”, a precizat Mariana Cherpec.
Amintim că fostul șef de stat, Igor Dodon, a fost reținut pe 24 mai pe 4 dosare penale printre care trădare de patrie, corupție sau îmbogățire ilegală. Fostul șef de stat, Igor Dodon, rămâne în arest la domiciliu, după ce Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe.
Igor și Galina Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 13.06.2022
Politică
Procuratura Anticorupție a confirmat citarea Galinei Dodon pentru a-i înainta învinuirea
Fluxul de știri
0