Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stoltenberg vrea să convingă Turcia cu privire la aderarea Finlandei și Suediei la NATO

© AFP 2022 / STEPHANIE LECOCQJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Stoltenberg consideră că este necesar să înlăture temerile Turciei din cauza sprijinului Finlandei și Suediei pentru PKK
CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că este necesar să fie înlăturate temerile Turciei cu privire la Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) interzis în țară, înainte ca Finlanda și Suedia să adere la NATO.
„Decizia Finlandei și Suediei de a solicita aderarea la NATO este istorică, iar intrarea lor va consolida alianța noastră nord-atlantică. Acum trebuie să abordăm preocupările de securitate ale tuturor aliaților, inclusiv preocupările serioase ale Turciei cu privire la organizația teroristă PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) și găsită o singură cale înainte”, a spus Stoltenberg într-un interviu acordat agenției de presă din Atena AMNA.
Potrivit acestuia, Turcia a suferit de pe urma PKK și a suferit de terorism mai mult decât orice alt aliat.
„Astfel, Turcia are preocupări rezonabile pe care toți aliații ar trebui să le ia în serios. Eu și colegii mei continuăm să avem un dialog strâns cu reprezentanții Turciei, Finlandei și Suediei pentru a aborda preocupările Turciei, precum și pentru a continua procesul de aderare a două ţări", a spus Stoltenberg.
Finlanda și Suedia, pe fondul evenimentelor din Ucraina, au transmis pe 18 mai secretarului general al NATO cereri de aderare la Alianță. Turcia a blocat începerea procesului de analiză a acestor aplicații. Președintele turc Tayyip Erdogan a spus că Ankara nu poate spune „da” aderării Finlandei și Suediei la NATO, deoarece aceste țări susțin terorismul și organizațiile teroriste, în special, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, interzis în Turcia.
Flag țări CSI - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2022
Politică
Se va retrage sau nu Republica Moldova din CSI: Ce spune Nicu Popescu
Fluxul de știri
0