Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Inflația în Germania se apropie de cel mai înalt nivel din ultimii 50 de ani

© Photo : Cultura Images RF/EAST NEWS/Marcus Lundimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2022
Abonare
Creșterea costurilor în domeniul energiei din cauza sancțiunilor anti-Rusia determină majorarea prețurilor de consum în Germania. Inflaţia se apropie de cel mai înalt nivel din ultimii 50 de ani.
CHIȘINĂU, 14 iun -Sputnik. Inflația anuală în Germania a crescut rapid la 7,9% în mai, arată estimările finale ale Oficiului Federal de Statistică al țării (DeStatis). Doar în luna mai, prețurile de consum au crescut cu 0,9%, după ce au sărit la 0,8% în aprilie.
Potrivit unui comunicat de presă al agenției publicat marți, acesta este cel mai mare nivel inflaționist care a lovit cea mai mare economie din Europa în ultimul aproape jumătate de secol.
„Inflația în Germania unită a ajuns la un maxim pentru a treia lună consecutivă. Principala cauză a inflației ridicate o constituie creșterea în continuare a prețurilor la energie. De asemenea, asistăm la o creștere a prețurilor mai multor mărfuri, în special la alimente ... Ultima dată când a fost observat un nivel atât de ridicat al inflației a fost în iarna anului 1973-1974, când prețurile petrolului au crescut brusc ca urmare a crizei petrolului”, A spus președintele DeStatis, Georg Thiel, potrivit RT.
Germania se confruntă cu o criză privind costurile de viață pe fondul creșterii prețurilor globale la energie, determinată de sancțiunile împotriva Rusiei. Prețurile gazelor naturale au crescut cu 55,2% față de mai 2021, iar prețurile la combustibil, cu 41%, arată datele DeStatis.
Raportul mai precizează că, fără creșterea costurilor legate de alimente și energie, inflația ar fi fost mai mică cu jumătate din rata actuală. Agenția mai notează că prețurile sunt afectate și de întreruperile în lanțurile de aprovizionare cauzate de pandemie.
Analiștii se așteaptă ca preţurile să scadă uşor în următoarele luni, Bundesbank-ul Germaniei prognozând o rată a inflației de 7,1% până la sfârșitul acestui an.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2022
Internațional
Turcia începe exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră
Fluxul de știri
0