Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Nivelul „galben” al amenințării teroriste a fost prelungit în Transnistria

© Sputnik / Mihai CarausТирасполь
Тирасполь  - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2022
Abonare
Nivelul „galben” de amenințare teroristă va rămâne în vigoare în regiunea transnistreană până pe 23 iunie inclusiv.
CHIȘINĂU, 9 iun – Sputnik. Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a extins nivelul „galben” al amenințării teroriste în regiune prin decretul său. Astfel, acțiunea sa va continua încă 15 zile, până pe 23 iunie.
Duminică, 5 iunie, Comitetul de Anchetă a republicii nerecunoscute a anunțat că o dronă a aruncat două dispozitive explozive pe teritoriul parcului auto al unității de rezervă a contingentului de menținere a păcii din Transnistria.

Incidente în Transnistria

O serie de explozii au avut loc la sfârșitul lunii aprilie pe teritoriul Transnistriei. În cadrul ședinței Consiliului de Securitate al regiunii au fost consemnate trei fapte: clădirea Ministerului Securității Statului de la Tiraspol, unitatea militară de lângă satul Parcani și turnurile centrului de radio și televiziune de lângă satul Maiak au fost deteriorat.
Până pe 10 mai, în regiune a fost introdus nivel „roșu” de amenințare teroristă, care prevede adoptarea unor măsuri suplimentare pentru asigurarea securității individului, societății și statului. În acest sens, procedura simplificată de trecere a frontierei regiunii în zilele de Paște și de pomenire a fost anulată, iar la intrările în marile orașe au fost înființate blocaje rutiere. Acțiunea nivelului „roșu” pe 10 mai a fost prelungită până pe 25 mai, iar ulterior nivelul de pericol a fost redus la „galben” – este valabil până pe 8 iunie.
Tot pe 27 aprilie, Ministerul Afacerilor Interne al Transnistriei a raportat că din partea ucraineană s-au tras focuri în direcția localității Cobsna din regiunea transnistreană. În satul Cobasna există unul dintre cele mai mari depozite de arme din Europa. Este păzit de militari ai Grupului Operațional al Forțelor Ruse.
Pe 3 mai, autoritățile regiunii au anunțat că ai împiedicat încercarea de a organiza un nou atac terorist la centrul de radio și televiziune Maiak. Peste satul din apropierea centrului de radio și televiziune s-a văzut noaptea o dronă cu explozibili, care a fost neutralizată.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, consideră că escaladarea tensiunii în Transnistria este legată de „forțele opuse din regiune” care sunt interesate de destabilizarea situației.
Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a spus că urmele organizatorilor exploziilor duc în Ucraina.
Vineri, 13 mai, necunoscuți au încercat să incendieze biroul unui comisariat militar și una dintre întreprinderile din Tiraspol. Oamenii legii din regiune au inițiat un dosar penal pentru „sabotaj” în legătură cu o tentativă de incendiu la clădirea comisariatului militar.
Fluxul de știri
0