Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Liderii din Parlamentul European, mișcare pentru aderarea la UE a Ucrainei și Moldovei

© Sputnik / Mihai CarausSteagul Uniunii Europene
Steagul Uniunii Europene - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2022
Abonare
Liderii grupurilor PE au cerut, în vederea Consiliului European din 23-24 iunie, acceptarea cererilor Ucrainei și Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană
BUCUREȘTI, 9 iun - Sputnik. Un comunicat de presă al Parlamentului European a informat că astăzi, conferința președintelui a adoptat următoarea declarație a liderilor grupurilor PE, adresata șefilor de stat și de guverne din UE în vederea summit-ului din perioada 23-24 iunie 2022
„Noi, liderii Grupurilor Politice ale Parlamentului European, facem apel la reuniunea șefilor de stat și de guvern din 23-24 iunie pentru a decide asupra cererilor Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei de a adera la Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de curaj, hotărâre și viziune, se mai spune în comunicat, liderii grupurilor din PE spunând că Uniunea Europeană trebuie să fie un partener de încredere și un actor geopolitic credibil, care să-și respecte principiile și valorile, dând dovadă de solidaritate cu cei care susțin aceleași idealuri.
„Cetățenii ucraineni doresc să trăiască într-o țară liberă, democratică și prosperă, care este un membru mândru și angajat al familiei europene. Recunoaștem că acele aspirații sunt împărtășite de poporul Georgiei și Moldovei și a țărilor din Balcanii de Vest ale căror așteptări nu ar trebui să fie neglijate în continuare”, se mai arată în comunicat.
De aceea, spun liderii grupurilor din PE, ei fac un apel ferm să se acorde statutul de candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și ca început al unui proces bazat pe merit, și să se lucreze pentru acordarea aceluiași statut Georgiei, îndeplinind aspirațiile legitime ale poporului georgian.
Maria Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2022
Moldova și Rusia
Zaharova: o eventuală înarmarea de către NATO ar încălca neutralitatea Moldovei
Fluxul de știri
0