Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Un sondaj dezvăluie atitudinea rușilor față de NATO

© AP Photo / Frank BoxlerДемонстрация против бомбардировок Югославии НАТО в центре Нюрнберга, Германия
Демонстрация против бомбардировок Югославии НАТО в центре Нюрнберга, Германия - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2022
Abonare
Ruşii dezaprobă în număr covârşitor blocul militar, iar numărul celor care cred că este posibil un război deschis este în creştere.
CHIȘINĂU, 8 iun - Sputnik. Majoritatea rușilor au o atitudine negativă faţă de NATO, antipatia crescând în ultima vreme, potrivit unui sondaj de opinie publicat luni de Centrul Levada. Ruşii sunt, de asemenea, din ce în ce mai îngrijoraţi de posibilitatea unui război deschis cu alianța militară.
Un procent covârşitor de 82% dintre ruși și-au exprimat o atitudine negativă față de NATO în sondajul realizat în mai, comparativ cu 78% în martie și 76% în urmă cu doi ani, dezvăluie raportul. Peste jumătate au spus că au sentimente „foarte proaste” cu privire la alianță, în timp ce 26% și-au descris atitudinea ca fiind „oarecum negativă”. Zero la sută au spus că au sentimente „foarte bune” cu privire la blocul militar.
Sondajul, citat de RT, sugerează că, pe măsură ce creşte vârsta ruşilor, este cu atât mai probabil să aibă sentimente negative cu privire la NATO. Dar chiar și la grupa de vârstă 18-24 de ani, 73% percep alianţa într-un mod negativ.
Ponderea rușilor care consideră că țara lor are motive să se teamă de NATO a crescut la 60%, un nivel de îngrijorare care nu a mai fost înregistrat în sondaje din 2014. Și, pentru prima dată de la începutul sondajelor, 60% dintre respondenți au declarat că membrii NATO au motive să se teamă de Rusia.
Vadim Krasnoselski - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2022
Politică
Krasnoselski se arată îngrijorat de planurile de livrare a armamentului în Moldova
Când au fost întrebați cu privire la posibila extindere a alianței, rușii au indicat Ucraina drept cea mai mare sursă de îngrijorare. Peste 52% au spus că se va crea o „amenințare serioasă” dacă vecinul lor ar adera, în timp ce 19% cred că amenințarea ar fi moderată. Cifrele sunt mai mici în ceea ce priveşte aderarea Finlandei, Georgiei și Suediei, deși, în toate cele trei cazuri, între 55% și 58% au considerat prezența NATO în aceste țări ca fiind cel puțin o amenințare moderată pentru Rusia.
Opinia ruşilor este împărţită în ceea ce priveşte posibilitatea ca atacul Rusiei asupra Ucrainei să se transforme într-o confruntare majoră cu NATO. Mai puțin de jumătate, sau 48%, au spus că un astfel de scenariu este probabil într-o oarecare măsură, în timp ce 42% îl consideră puțin probabil. Comparativ, în martie 2016, 64% dintre ruși nu credeau că țara lor va intra în război împotriva NATO.
Centrul Levada este unul dintre cele mai vechi firme independente de sondaje din Rusia. A fost chiar listată ca agent străin din septembrie 2016.
Fluxul de știri
0