Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Oficial maghiar: Ungaria trebuie să își îmbunătățească relația cu România

© AFP 2024 / ATTILA KISBENEDEKDrapelul Ungariei arborat în fața clădirii Parlamentului, Budapesta
Drapelul Ungariei arborat în fața clădirii Parlamentului, Budapesta - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2022
Abonare
Pentru Ungaria, preocuparea față de interesele maghiarilor din țările vecine trebuie să ducă la consolidarea relației și parteneriatelor dintre Budapesta și acele țări, nu spre tensiune și conflict.
BUCUREȘTI, 6 iun - Sputnik. Acesta a fost mesajul lui Zsolt Nemeth, președintele Comisiei pentru afaceri externe din parlamentul maghiar cu ocazia comemorării tratatului de la Trianon, zi în care maghiarii serbează ”solidaritatea națională”.
Prezent la Sfântu Gheorghe, județul Covasna, politicianul maghiar a spus că este important pentru toți maghiarii ca Ungaria să aibă relații bune și se se poată baza pe vecinii săi. Securitatea Ținutului Secuiesc este strict legată de securitatea României, a spus acesta.
De asemenea, acesta a militat pentru consolidarea alianței dintre Ungaria și România, atât pe planul securității cât și pe plan economic. După părerea ui, tot ceea ce contribuie la performanța economică a celor două țări, trebuie spriinit.
“Trebuie să avem o prestaţie la nivel maxim şi să nu ne fie ruşine să spunem: hai Ţinutul Secuiesc, hai România! Acesta este interesul întregii zone. Trebuie să profităm de fiecare oportunitate de cooperare şi dezvoltare, trebuie să le exploatăm, să fim deschişi la toate ideile bune, astfel încât relaţia între cele două ţări să crească şi puterea economică a ambelor ţări”, a subliniat Németh, conform Flux24.
Este vorba de o evidentă schimbare de discurs, în contextul tensiunilor rămase de pe urma vizitei președintelui Ungariei, Katalin Novak, în România, vizită în care aceasta a evitat chiar să pronunțe numele țării și a preferat doar întâlnirile cu maghiarii din regiunea Transilvaniei.
Tratatul de la Trianon, de după primul război mondial, este tratatul în urma căruia Ungaria a pierdut teritoriile pe care le deținea în timpul Imperiului Austro-Ungar și a rămas în frontierele pe care le are și acum, care reprezintă mai puțin de jumătate din teritoriu considerat de naționaliștii maghiari ca fiind de drept istoric al ”Ungariei Mari”.
Bogdan Aurescu - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2022
Internațional
Tensiuni între România și Ungaria
Fluxul de știri
0