Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Estul UE cere renegocierea contractelor pe vaccinuri

© AFP 2024 / JOEL SAGETVaccinul Pfizer
Vaccinul Pfizer - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2022
Abonare
Zece țări din estul Uniunii Europene, printre care și România, solicită Comisiei Europene să renegocieze contractelor de cumpărare a vaccinurilor împotriva coronavirusului.
BUCUREȘTI, 6 iun - Sputnik. Polonia, Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia au semnat, la inițiativa Varșoviei, o scrisoare trimisă vineri seară, Comisiei Europene și adresată comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides.
Reprezentanții celor zece state, semnatare ale scrisorii adresate Comisiei Europene, atrag atenția asupra ”ofertei excesive” de doze, prea multe pentru populația țărilor și interesul cetățenilor față de vaccinare, dar și necesitatea de a se proteja finanțele statului, din pricina costurilor ridicate prevăzute de aceste contracte.
Contractele ar trebui să poată fi reziliate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, iar în cazul în care mai sunt necesare, numărul dozelor vândute trebuie să fie raportat la nevoile reale din societate, se mai solicită în scrisoare, potrivit unui articol de pe Politico.
Un alt punct sensibil din scrisoare este cel al vaccinurilor livrate aproape de data de expirare, problemă cu care s-au confruntat țările baltice. Astfel, se solicită stabilirea prin contract a unei durate minime de valabilitate la care vaccinurile pot fi livrate.
Comisia Europeană a semnat, în numele statelor membre, contracte pentru 4,2 miliarde de doze de vaccin (de 10 ori populația statelor membre ale Uniunii Europene. Din acestea, până în februarie 2022 fuseseră livrate 1,3 miliarde.
Suspiciuni că în spatele acestor contracte s-au găsit interese ascunse și acte de corupție au existat încă din momentul lansării vaccinurilor pe piață și grabei autorităților UE de a încerca impunerea forțată a vaccinării cu anumite doze de vaccin, ale unor companii agreate de către Comisia Europeană, în funcție de care s-au limitat
Fluxul de știri
0