Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi reguli de demolare a construcțiilor neautorizate

© Sputnik / Mihai CarausSergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2022
Abonare
Cabinetul de Miniștri a aprobat, astăzi, Regulamentul cu privire la modul de demolare a construcțiilor neautorizate și de defrișare a arborilor și arbuștilor.
CHIȘINĂU, 1 iun – Sputnik. Documentul, care a fost elaborat de Ministerul Justiției, stabilește competențele și condițiile de executare a lucrărilor de demolare și de defrișare, modalitatea de evaluare a cheltuielilor necesare pentru executarea acestor lucrări, dar și criteriile de recuperare a cheltuielilor din contul contravenienților/proprietarilor bunurilor respective.
„Prin intermediul acestui Regulament, se urmărește crearea unui cadru normativ unitar, care să reglementeze procedura de demolare a construcțiilor neautorizate sau defrișare a arborilor și arbuștilor, dispusă în calitate de măsură de siguranță de către instanța de judecată, și astfel să fie excluse abordările diferențiate de la caz la caz sau de la o localitate la alta. În acest fel, vor fi create premise suplimentare pentru asigurarea unei echități și respectarea drepturilor tuturor părților implicate în procedura de demolare sau defrișare”, a explicat ministrul Sergiu Litvinenco, care este citat de serviciul de presă al Guvernului.
De asemenea, Regulamentul prevede etapele procesului de demolare sau defrișare care trebuie parcurse, pentru a asigura atât o transparență, cât și o corectitudine a procedurilor respective.
Astfel, după ce instanța de judecată va dispune demolarea construcțiilor neautorizate sau defrișarea arborilor și arbuștilor, autoritatea publică responsabilă conform prevederilor Regulamentului va înmâna contravenientului prescripția privind conformarea și executarea benevolă a dispozițiilor documentului executoriu.
În situațiile în care contravenientul nu se va conforma sau va tergiversa executarea documentului prin care s-a dispus demolarea/defrișarea, autoritatea responsabilă va emite direct dispoziția de executare silită a lucrărilor de demolare a construcțiilor neautorizate sau de defrișare a arborilor și arbuștilor. În acest caz, cheltuielile pentru executarea lucrărilor de demolare sau defrișare, dar și cheltuielile pentru serviciile de încărcare, transportare și depozitare a bunurilor sau materialelor rezultate în urma demolării sau defrișării vor fi suportate de către contravenient/proprietar.
Plățile se vor achita în baza calculelor prezentate de către agentul economic care a prestat serviciul în cauză.
Газовые колонки на заправке - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2022
Societate
Gazul metan s-a scumpit din nou: Prețul a depășit 20 de lei
Fluxul de știri
0