Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Guvernul este gata să prezinte în Parlament raportul de executare a bugetului pentru 2021

© Sputnik / Mihai CarausGuvernul RM condus de Natalia Gavrilița
Guvernul RM condus de Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul a aprobat raportul de executare a bugetului pentru anul 2021, care urmează să fie prezentat în fața Parlamentului.
CHIȘINĂU, 1 iun – Sputnik. Executarea bugetului de stat în anul 2021 a avut loc sub presiunea efectelor pandemiei COVID-19, precum și a consecințelor declarării stării de urgență pentru asigurarea securității energetice a țării, notează serviciul de presă al Guvernului Republicii Moldova.
Sursa oficială menționează că în toamna anului 2021 criza energetică a generat noi provocări și a produs o creștere în lanț a prețurilor, atât la resursele energetice pe piața regională, cât și la produsele alimentare pe piața internă.
„Cu toate acestea, în anul 2021, Guvernul a reacționat prompt pentru atenuarea consecințelor pandemiei de COVID-19 și a celor generate de criza energetică, prin instituirea măsurilor de susținere atât a agenților economici, cât și a consumatorilor casnici, care ulterior a condus la revizuirea urgentă și semnificativă a principalilor indicatori bugetari pe termen scurt. Astfel, pentru a susține financiar aceste măsuri, au fost adoptate trei modificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2021, care au reflectat un cadru mai flexibil de măsuri bugetar-fiscale”, ne informează sursa oficială.
În comunicatul guvernului mai este specificat că „anul 2021 a fost marcat și de reluarea finanțării externe, ceea ce a permis asigurarea continuității reformelor instituționale, redresarea economică a țării și angajarea de cheltuieli substanțiale pentru domeniile sănătății, asistenței sociale și reformelor economice”.
„Potrivit raportului privind executarea bugetului de stat în anul 2021, au fost acumulate venituri în sumă de 49,4 miliarde de lei, cu 3,5 miliarde de lei (7,7%) mai mult față de prevederi. Comparativ cu anul 2020, acestea au crescut cu 10,9 miliarde de lei (28,3%)”, precizează sursa, adăugând: „Cheltuielile bugetului de stat au constituit 54,1 miliarde de lei, cu 3,5 miliarde de lei (6,1%) sub nivelul prevederilor anuale. Comparativ cu anul 2020, cheltuielile au fost în creștere cu 4,5 miliarde de lei (9%)”.
Din aceeași sursă mai aflăm că „deficitul a fost executat în sumă de 4,7 miliarde de lei, față de volumul prevăzut în sumă de 11,8 miliarde de lei. Ca pondere în PIB, acesta a constituit 1,96%”.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2022
Societate
Ultima Oră! ANRE a aprobat noul tarif la gazele naturale
Fluxul de știri
0