Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Socialiștii solicită lichidarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică

© Sputnik / Mihai CarausANRE
ANRE - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2022
Abonare
Deputații PSRM solicită lichidarea Agenției Naționale pentru Reglementarea în Energetică și demisia conducerii acesteia.
CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. Deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova solicită lichidarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, invocând motive de incompetență și incapacitate de a reglementa prețurile la carburanți.
În cadrul unei conferințe de presă, deputații socialiști au declarat că este nevoie și ca toată conducerea ANRE să-și depună demisia.
„În fiecare zi prețurile cresc, ceea ce a devenit o povară psihologică pentru fiecare cetățean, pentru fiecare om de afaceri, pentru toată țara”, a declarat Petru Burduja.
Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, a declarat că această agenție, în calitatea sa de regulator național, nu acționează pentru a diminua prețurile.
„Avem un regulator incapabil să facă schimbări și să propună mecanisme. Venitul pe anul trecut al ANRE este peste 113 milioane de lei. Dintre acestea, aproape 80 de milioane sunt cheltuieli administrative, dintre care aproape 70 de milioane de lei este fondul de salarizare. Asta înseamnă că fiecare director primește pentru anul de activitate sau inactivitatea aproximativ un milion de lei. Venim cu o propunere clară, de lichidare a acestei agenții”, a declarat Vlad Batrîncea.
Totodată, Batrîncea spune că toate competențele ANRE trebuie să fie asumate de Guvern. Mai mult, socialistul spune că Executivul trebuie să-și asume răspunderea pentru formarea prețurilor.
Pentru 1 iunie a fost stabilit un nou preț plafon pentru carburanți. Astfel, prețul pentru un litru de benzină se majorează cu încă 14 bani și ajunge la 31,45 de lei. Litrul de motorină se scumpește cu 19 bani și va costa 27,61 de lei. Acestea sunt prețuri record la carburanți pentru Republica Moldova.
Grâu - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2022
Societate
Securitatea alimentară a Moldovei: Avem sau nu suficient grâu și zahăr
Fluxul de știri
0