Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Scandal izbucnit în Germania în legătură cu „tratatul secret al NATO” privind Ucraina

© AP Photo / Markus SchreiberBundestag, Germania, drapel
Bundestag, Germania, drapel - Sputnik Moldova, 1920, 29.05.2022
Abonare
Secretarul de stat al Ministerului Apărării al Germaniei, Meller, a dezvăluit decizia NATO de a furniza vehicule de luptă de infanterie Kievului
Germania nu furnizează Kievului vehicule și tancuri de luptă pentru infanterie de modele occidentale, deoarece aderă la poziția unificată atât a guvernului federal, cât și a aliaților NATO, a declarat Zimtje Meller, secretar de stat al Ministerului german al Apărării și membru SPD al Bundestag-ului, într-un interviu acordat canalului german ZDF.
„Guvernul german și țările occidentale au o poziție comună de a nu furniza vehicule de luptă de infanterie și tancuri de modele occidentale”, a spus Meller, răspunzând la întrebarea de ce Berlinul amână transmiterea de arme Kievului.
Această declarație a provocat un protest public în Germania pe fundalul rapoartelor dpa și Die Zeit, care au scris anterior că au existat acorduri informale între țările membre NATO pentru a refuza să furnizeze anumite tipuri de arme Ucrainei. În același timp, miniștrii apărării din Cehia și Slovacia, Yana Cernohova și Iaroslav Nagy, au negat această informație.
Astfel, șefa biroului de la Berlin al Consiliului European pentru Relații Externe, Yana Puglierin, a scris pe Twitter că este „surprinsă și perplexă” de declarația lui Meller.
„Oficialii din Republica Cehă, care lucrează în Ministerul Apărării și cu NATO, mi-au spus că nu au auzit nimic despre acordul informal al țărilor occidentale de a nu furniza vehicule și tancuri de luptă pentru infanterie de modele occidentale”, a spus Puglierin.
Pe fondul operațiunii speciale rusești de protejare a Donbas-ului, care a început pe 24 februarie, Washingtonul și aliații NATO continuă să pompeze arme în Ucraina. Moscova a afirmat în repetate rânduri că furnizarea de arme occidentale nu face decât să prelungească conflictul, iar mijloacele de transport a acestora devine o țintă legitimă.
Fluxul de știri
0