Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Mass-media: CE a invitat țările UE să amâne embargoul petrolier impus Rusiei

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimedia ЕС Брюссель
 ЕС  Брюссель - Sputnik Moldova, 1920, 29.05.2022
Abonare
Bloomberg scrie că Comisia Europeană propune să amâne interzicerea furnizării de petrol din Federația Rusă prin conducta Drujba.
CHIȘINĂU, 29 mai – Sputnik. Comisia Europeană a transmis guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene propunerea de a amâna discutata interdicții privind livrările de petrol rusești prin conducta Drujba, a informat Bloomberg, citând surse.
„Uniunea Europeană a propus interzicerea transportării petrolului pe mare din Rusia și amânarea impunerii de restricții asupra importurilor printr-o conductă-cheie (Drujba – nota red.) pentru a satisface obiecțiile Ungariei și a conveni asupra pachetului de sancțiuni care este blocat”, relatează agenția.
Se susține că o astfel de propunere ar trebui să rezolve problemele altor țări fără ieșire la mare, inclusiv Slovacia și Republica Cehă.
Potrivit agenției, ambasadorii UE se vor întâlni astăzi pentru a discuta un pachet revizuit de măsuri restrictive. Unii membri ai UE sunt în favoarea ajungerii la un acord înainte de întâlnirea liderilor UE de luni.
Statele UE au introdus deja cinci pachete de sancțiuni împotriva Moscovei din cauza unei operațiuni militare speciale în Ucraina. Ca parte a următorului, al șaselea pachet, aceștia iau în considerare posibilitatea de a renunța la petrolul rusesc. Unele țări ale uniunii, în special Ungaria, blochează adoptarea acesteia din cauza temerii că propria lor economie va avea de suferit din cauza sancțiunilor.
Datorită introducerii restricțiilor împotriva Rusiei, țările occidentale s-au confruntat cu probleme economice - creșterea prețurilor la energie și o creștere a inflației. Măsurile au afectat în principal sectorul financiar și furnizarea de produse high-tech, dar apelurile de reducere a dependenței de resursele energetice rusești au devenit mai puternice în Europa, iar multe mărci și-au anunțat retragerea din țară.
Kremlinul a numit aceste acțiuni război economic, dar a menționat că s-a pregătit pentru o astfel de dezvoltare a evenimentelor.
Fluxul de știri
0