Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon: Dosarul meu este comandat politic

© SputnikIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 29.05.2022
Abonare
Fost președinte al țării Igor Dodon a publicat un nou mesaj pe rețelele de socializare în care a comentat decizie Procuraturii Anticorupție de a contesta cu recurs mandatul său de arest la domiciliu.
CHIȘINĂU, 29 mai – Sputnik. Prin acest recurs, procurorii anticorupție solicită aplicarea măsurii preventive, sub formă de arestare pe un termen de 30 de zile, cu executarea acesteia în Penitenciarul nr.13 din Chișinău.
Dodon anunță că apărătorii săi au contestat aplicarea arestului la domiciliu și tututor interdictiilor, încă vineri, 27 mai.
Fostul lider socialist anunță că luni, avocații săi voi face public recursul lui asupra deciziei de a fi arestat la domiciliu.
„Din acest act veți vedea cât de slabe și nefundamentate sunt „bănuielile rezonabile” ale procurorilor. Dosarul este comandat politic, pentru a mă aresta cu orice preț, fără a avea temei real pentru așa ceva. Atrag atenție societății, inclusiv partenerilor străini, care sunt sigur că urmăresc foarte atent derularea acestui proces, cu precedente foarte îngrijorătoare pentru construirea unui stat de drept. Apropo, despre caracterul exclusiv politic al dosarului vorbesc până și mulți comentatori și jurnaliști cu viziuni pro-guvernamentale”, scrie Igor Dodon.
El vine cu critici dure la adresa procurorilor.
“Constat o abordare total neprofesionistă și politic angajată a procurorilor care se ocupa de acest caz. Și cred că anumite decizii disciplinare în privința lor încă urmează a fi luate de către propria lor instituție”, a scris el.
Totodată, el susține că procurorii care îi gestionează dosarul au instrumentat și altele în interesul fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc.
“Este important de știut că procurorii din acest grup au fost responsabili și de alte dosare politice, în interesul lui Plahotniuc, pe timpul când Procuratura era capturată de un alt regim de la guvernare, numit oligarhic. Vedem că așa-zisa „reformă” a Procuraturii s-a limitat doar la înlocuirea unor dosare politice cu alte dosare politice, și a unor figuranți, cu alți figuranți. Însă metodele și executorii au rămas, în mare parte, aceiași”.
Dodon s-a referit și la scurgerea unor informații în presă privind perchezițiile la domiciliul său.
“Sunt foarte periculoase și îngrijorătoare scurgerile în presă a probelor pe parcursul perchezițiilor ce au durat cca 12 ore în locuința mea. Am văzut personal cum unii dintre ei, față de mine, făceau poze la diferite documente, care, doar câteva minute mai târziu, au fost publicate în mass-media. Au încetat să facă scurgeri doar după obiecțiile avocaților mei. Este penibilă minciuna lansată ulterior de procurori, precum că avocații ar fi livrat aceste materiale, cu care presa pro-guvernamentală m-a atacat manipulator”.
El s-a referit și la afirmațiile procurorilor că ar fi intenționat să părăsească țara, adică să se eschiveze de la proces.
“Un alt detaliu legat de percheziții. L-am anunțat pe procurorul pe caz că am bilete la avion peste câteva zile și dacă trebuie să le anulez, dacă trebuie să preîntâmpin aeroportul că nu voi zbura, precum și să anunț persoanele cu care urma să am întrevederile planificate cu mult timp în urmă. Menționez că biletele le-am procurat pe 16 mai, în timp ce despre deschiderea dosarului penal împotriva mea Procuratura a anunțat pe 18 mai. Deci între procurarea biletelor și dosarul penal nu a existat din start nicio asociere, nici nu se știa că îmi va fi deschis acest dosar penal”.
Dodon spune că afirmația procurorilor că ar fi încercat să evadeze este o minciună.
“Și am fost uimit să aud cum procurorul pe caz a declarat apoi, absolut fără scrupule, în instanță și la presă, că am luat bilete ca să evadez. S-a procedat foarte urât, a fost lansată public o minciună care denigrează imaginea mea ca politician, ceea ce o dată în plus mă face să nu am încredere în corectitudinea, independența și profesionismul procurorilor”.

Presiuni asupra avocaților

Fostul lider socialist afirmă că autoritățile fac presiuni asupra avocaților lui.
“Nu am dubii că metodele vechi de exercitare a presiunilor asupra avocaților mei, inclusiv prin filare și contactarea rudelor, practici menite să-i intimideze și să-i înlăture de la apărarea mea, vor fi operate de cei care sunt puși pe falsificarea dosarului în care sunt vizat”, afirmă fost șef de stat.
În același timp, el afirmă că se așteaptă din partea autorităților la acțiuni și mai murdare și mai brutale, iar echipe între deja lucrează la falsificarea probelor.
“Nu voi fi surprins dacă se va recurge și la alte acțiuni, mai murdare și brutale. Se pun la cale unele scurgeri manipulative în spațiul public de pseudo probe, la falsificarea cărora lucrează echipe întregi”.

Este implicată Maia Sandu

Igor Dodon afirmă că e fals că Maia Sandu nu a știu nimic de arestarea sa și că a aflat asta din presă.
“Cât privește declarația doamnei președinte Maia Sandu, precum că a aflat despre arestarea unui ex-președinte al Republicii Moldova din presă, așa afirmație îmi pare absolut necredibilă. La perchezițiile efectuate la mine la domiciliu a fost implicat SIS, care este în subordinea directă a Președintelui țării (grupul ALFA de la SIS e antrenat să elibereze ostatici sechestrați de teroriști, nu să dea buzna în locuințele liderilor de opoziție)”, spune acesta.
Mai mult, potrivit lui SIS și MAI, dar și CNA îi raportează Maiei Sandu cum desfășoară această “operațiune specială”.
“Știu bine că SIS, MAI, dar și alte instituții, raportează zilnic primelor persoane în stat. Este un proces instituțional obișnuit. Nu cred că șefii SIS, MAI, Procuraturii, CNA, nu au informat-o pe Maia Sandu despre o astfel de operațiune specială, în cadrul căreia va fi percheziționat cu mascați și reținut un fost președinte al țării. Această acțiune în sine este un caz fără precedent în istoria Republicii Moldova”.
“Nici un conducător al instituțiilor implicate nu risca să meargă la așa ceva fără a pune la curent președintele republicii, căruia i se subordonează instituțional. Nu poate fi presa moldovenească sau chiar cea americană din or. Boston, mai rapidă decât SIS-ul și zeci de consilierii, care o informează non-stop pe președintele Maia Sandu”, mai afirmă el.

Un dosar cu mize geopolitice

Igor Dodon sugerează că de inițierea acestui dosar sunt interesate nu doar persoane din interiorul țării, ci și din afara ei.
“Sunt ferm convins că dosarul meu se află sub control politic, poate chiar sub un control, care depășește cadrul Președinției. Am motive să cred că se urmăresc interese nu doar politice interne, de luptă cu opoziția, ci sunt urmărite și anumite mize geopolitice. Iar timpul le va scoate la suprafață pe toate acestea”.
În final Igor Dodon se constată faptul că “tot mai mulți cetățeni ai Republici Moldova înțeleg care este fața adevărată a regimului dictatorial, uzurpator și antisocial, instaurat la Chișinău”.
Fluxul de știri
0