Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Tensiune politică la Kiev: Zelenski nu vrea concurență la titlul ”cheguevara” al Ucrainei

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeВладимир Зеленский
Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 28.05.2022
Abonare
Fostul președinte al Ucrainei, Piotr Poroșenko a fost împiedicat la frontieră să părăsească Ucraina, deși avea toate documentele în regulă și urma să participe la un eveniment oficial: adunarea parlamentară a NATO de la Vilnius.
BUCUREȘTI, 28 mai - Sputnik. În urma începerii operațiunii speciale a armatei ruse pe teritoriul Ucrainei, forțele politice de la Kiev au agreat un armistițiu și s-au solidarizat cu președintele Zelenski și formațiunea politică de guvernământ.
Acest lucru a oferit președintelui Zelenski și partidului său posibilitatea de a lua măsuri grave, cel puțin discutabile democratic și liberal, de lichidare a opoziției și de eliminare a libertății presei.
De asemenea, a început o amplă campanie mediatică de promovare a imaginii eroice a președintelui Zelenski, dar și a anturajului și cabinetului său, cu scopul propagandistic de a se crea imaginea unității Ucrainei în jurul unui singur om și unui singur proiect: Zelenski.
Fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, principalul adversar politic al lui Zelenski, tocmai fusese acuzat în luna decembrie 2021 de înaltă trădare și de ”susținerea terorismului” de către regimul Zelenski. Însă evoluția evenimentelor și armistițiul politic din februarie 2022 l-au scăpat pe fostul președinte de eventualele consecințe ale punerii sub acuzare.
Acesta în primele săptămâni de după începerea operațiunii speciale a încercat să își relanseze imaginea, apărând îmbrăcat în uniformă de război, alături de trupe militare și paramilitare loiale lui pozând în imaginea de angajat activ în „apărarea Kievului”.
Însă direcționarea campaniei de imagine exclusiv pe Zelenski a făcut inutile eforturile lui Poroșenko de a se relansa mediatic.
Decizia autorităților ucrainene de a îl împiedica să părăsească țara pentru a participa la un eveniment NATO nu are legătură cel mai probabil nici cu suspiciunea că acesta ar avea intenția de a fugi din Ucraina, nici legătură cu presupusa sa trădare de țară. Este mai probabil parte a unui efort de izolare a opozanților lui Zelenski în contextul desfășurării crizei ucrainene.
Fluxul de știri
0