Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Finlanda anunţă politicos că Ucraina nu va adera la UE într-un orizont de timp previzibil

© AFP 2024 / FRANCOIS WALSCHAERTSDrapelul Ucrainei arborat la Parlamentul European
Drapelul Ucrainei arborat la Parlamentul European - Sputnik Moldova, 1920, 28.05.2022
Abonare
Finlanda nu este împotriva candidaturii Ucrainei pentru a deveni membru al Uniunii Europene, dar cu condiţia obligatorie ca statul să respecte criteriile de admitere în comunitate.
BUCUREŞTI, 29 mai - Sputnik. Premierul finlandez Sanna Marin, după ce a întreprins o vizită în Ucraina, a atras atenţia că Ucraina nu trebuie să facă o excepţie în ceea ce priveşte respectarea criteriilor de admitere în comunitate. De asemenea, premierul finlandez a lăsat să se înţeleagă că nu aprobă o „aderare accelerată” a Ucrainei în UE.
Procesul de aderare la Uniunea Europeană din momentul acceptării candidaturii este unul de ani de zile, presupunând capitole de negociere între guvernul ţării candidate şi forurile europene, dar şi un amplu proces intern al ţării candidate de a îşi adapta legislaţia la normele europene.
De asemenea, un criteriu important pentru aderare este rezolvarea problemelor de frontieră şi semnarea de tratate cu statele vecine. Inclusiv România a trebuit să semneze cu Ucraina, înainte de candidatura sa la Uniunea Europeană, un tratat prin care recunoaşte actualele frontiere şi renunţă la eventuale pretenţii teritoriale de la aceasta (Bucovina de Nord, Herţa şi Bugeac).
O excepţie ucraineană în procesul de aderare ar fi un semnal deloc pozitiv pentru statele care trec deja printr-un proces de ani de zile de aşteptare şi negociere la „porţile Uniunii”, fie că vorbim de Turcia, de statele din Balcanii de Vest, Republica Moldova sau Georgia.
НАТО - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2022
Politică
Moldova participă la Adunarea Parlamentară a NATO
Fluxul de știri
0