Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Viitoarea ordine mondială se va construi în jurul Rusiei și a Chinei

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaRusia și China
Rusia și China - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2022
Abonare
Criza din Ucraina a arătat izolarea tot mai mare a Occidentului. BRICS, grupul marilor puteri marginalizate de hegemonia americană și-a consolidat poziția globală și capacitatea de a înlocui hegemonia occidentală.
Serghei Lavrov a anunțat o lovitură uriașă: Argentina și Arabia Saudită ar fi interesate să se alăture BRICS. Grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), în ciuda presiunilor de a se dezice de Rusia, a rămas unit și a reacționat economic în ciuda indicațiilor SUA și UE.
De asemenea, BRICS și-a arătat și capacitatea de a detensiona și consolida relațiile dintre statele membre, transformând doi concurenți și potențiali adversari, China și India, în parteneri economici și politici.
Un alt aspect important este capacitatea tot mai mare a statelor membre sau apropiate de BRICS de a rezista presiunilor occidentale și de a impune direcții proprii în relațiile internaționale, așa cum face China prin decizia sa de a controla strict exporturile de cereale, condiționându-le nu de piață ci de acorduri interguvernamentale.
Mai mult decât atât, BRICS și-ar putea deschide porțile spre Argentina și Arabia Saudită, altfel un foarte important aliat economic al Statelor Unite până în acest moment. Dacă Arabia Saudită și-a arătat doar interesul, Argentina dorește oficial să devină membru cu drepturi depline al BRICS.
De asemenea, Lavrov a arătat că mai multe state din lumea arabă sunt interesate de asocierea cu Organizația de Cooperare de la Shanghai.
Aleksandr Lukașenko - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2022
Internațional
Președintele Belarusului: NATO explorează „un posibil teatru de operațiuni”
Fluxul de știri
0