Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia reziliază contractul pentru furnizarea gazelor rusești

Gazoduct - Sputnik Moldova, 1920, 23.05.2022
Abonare
Guvernul polonez a anunțat rezilierea unui contract rusesc de furnizare a gazelor naturale, fără a aștepta termenul când acesta expira, la sfârșitul anului 2022.
Alături de Bulgaria și Finlanda, Varșovia a refuzat să accepte noul mecanism de plată în ruble introdus de Rusia la sfârșitul lunii martie.
„După 30 de ani, se poate afirma că relațiile în domeniul industriei gazelor între Polonia și Rusia au încetat”, a declarat Piotr Naimski, comisarul polonez pentru Infrastructura energetică strategică.
Oficialul a adăugat că secțiunea poloneză a gazoductului Yamal-Europe, care anterior a fost folosită pentru pomparea gazelor naturale din Rusia, ar putea fi folosită pentru aprovizionarea din Germania.
„Această secțiune a infrastructurii de transport al gazelor este deținută de EuroPolGaz. Secțiunea, precum și întregul sistem de transport al gazelor în Polonia, sunt operate de GAZ-Sistem”, a spus Naimski, citat de RT.
Cerinţa Moscovei ca plăţile pentru gazele ruseşti să se efectueze în ruble se aplică țărilor care au impus sancțiuni împotriva Rusiei pentru operațiunea sa militară în Ucraina și au înghețat rezervele valutare ale țării.
Plită de gaz, facturi, bancnote - Sputnik Moldova, 1920, 23.05.2022
Economie
Directorul „Moldovagaz”: E prea devreme să se facă afirmații despre micșorarea tarifului
O serie de companii energetice europene au respectat noua schemă de plată impusă de Rusia. La începutul acestei luni, Bruxelles-ul a publicat un ghid actualizat cu privire la modul în care companiile din UE pot plăti pentru gazul rusesc în ruble fără a încălca sancțiunile introduse împotriva țării.
Compania Gazprom din Rusia a oprit livrările de gaz către Polonia la sfârșitul lunii aprilie, după ce compania energetică a țării PGNiG a refuzat să plătească livrările în ruble. Polonia a continuat să primească livrări de gaz rusesc din Germania, potrivit Gazprom.
Fluxul de știri
0