Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Variola maimuței se răspândește rapid în tot mai multe țări

© AFP 2024 / THOMAS COEXЛаборатории биофармацевтической компании
Лаборатории биофармацевтической компании - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2022
Abonare
Variola maimuței, noua infecție virală misterioasă, a fost raportată în Europa, Canada, SUA și Australia, fiind semnalată în total în 12 țări
BUCUREȘTI, 21 mai – Sputnik, Marius Holdean. Mai mult de 80 de cazuri de variola maimuței au fost depistate în 12 țări de pe glob, iar OMS afirmă că peste alte 50 de cazuri sunt sub investigație.
Infecții au fost raportate în nouă țări din Europa, precum și în SUA, Canada și Australia.
Acest virus este comun doar în anumite părți din centrul și vestul Africii. Este o infecție care produce doar efecte ușoare, iar persoanele infectate își revin în câteva săptămâni.
Totodată, virusul nu se răspândește foarte ușor și riscul pentru sănătatea publică este foarte redus. Nu există niciun vaccin pentru această variantă, dar există unul pentru varicelă despre care se crede că ar oferi 85% protecție.
Deocamdată, cazuri au fost raportate în Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franța, Olanda, Italia și Suedia.
OMS afirmă că recentele cazuri „sunt atipice, pentru că apar în țări non-endemice”.
Directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, a avertizat că „pe măsură ce intrăm în sezonul de vară… cu adunări în masă, festivaluri și petreceri, sunt îngrijorat că transmiterea s-ar putea accelera”.
El a adăugat că toate cazurile recente, cu excepția unuia, nu au un istoric relevant de călătorie în zonele în care variola maimuțelor era endemică.
Simptomele variolei maimuței includ febra, durerile de cap, umflături, dureri de spate și de mușchi.
Poate apărea o iritație, începând cu fața persoanei, iar apoi răspândindu-se pe restul corpului, cel mai probabil pe mâini și picioare.
Iritația poate fi dureroasă și poate provoca mâncărimi, până formează o coajă, care apoi va cădea. Infecția se vindecă singură într-un interval de 14-21 de zile.
Fluxul de știri
0