Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rubla a atins un nivel maxim faţă de dolar şi de euro

© Sputnik / Alexey SuhorukovМонета номиналом один рубль на банкноте один доллар США
Монета номиналом один рубль на банкноте один доллар США - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2022
Abonare
Rubla rusească a atins vineri cel mai înalt nivel din ultimii patru ani faţă de dolar și din ultimii șapte ani față de euro.
BUCUREŞTI, 21 mai – Sputnik, Doina Crainic. Rubla a fost propulsată de controalele asupra capitalului străin, de noua schemă de plată în ruble pentru gaz și taxele reprezentând impozitul pe profit, acestea sporind cererea internă pentru moneda rusească.
Ajungerea la 57,67 ruble față de dolar, ieri, la 08:13 GMT, reprezintă cea mai puternică poziție a rublei din martie 2018, conform datelor de la Moscow Exchange. De asemenea, rubla a câștigat aproape 5% faţă de euro, cursul de schimb atingând la sub 60 de ruble pe euro.
Potrivit publicaţiei Bloomberg, moneda rusească a devenit cea mai performantă monedă din lume în acest an, în ciuda scăderii accentuate a acesteia în aprilie, provocată de sancțiunile economice fără precedent împotriva Rusiei.
Cu toate acestea, de atunci moneda s-a consolidat datorită măsurilor introduse de Banca Centrală și de Guvernul Rusiei. Ca parte a controalelor legate de capital ale autorității de reglementare, cetățenii și locuitorii ruși au voie să cumpere euro, dolari americani sau alte monede europene la cursul oficial de schimb, dar nu pot retrage fonduri străine până la 9 septembrie. Persoanele care, înainte de 9 martie, deţineau conturi în dolari americani și euro la băncile ruseștiau voie să retragă maximum 10.000 de dolari sau echivalentul acestei sume până pe 9 septembrie. Totuşi, cetățenii ruși pot cumpăra orice alte monede străine, iar retragerile de ruble nu sunt limitate, potrivit RT.
De asemenea, plata fiscală care urmează să fie efectuată propulsează şi mai mult rubla, întrucât, în mod tradițional, e necesară o conversie suplimentară de monede străine în ruble.
Şi indicii de bursă din Rusia au crescut. Indicele Moscow Exchange în dolari a crescut cu 0,33%, până la 2.444,57 de puncte, în timp ce indicele RTS în rube a crescut cu 0,72%, până la 1.254,69 de puncte în jurul orei 07:04 GMT, arată datele de tranzacționare.
Maksim Oreșkin - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2022
Rusia
Consilierul lui Putin: Economia Rusiei va fi suverană sub aspect tehnologic
Fluxul de știri
0