Biden a aprobat alocarea unui ajutor de 40 de miliarde de dolari Ucrainei
© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaП/к по итогам встречи Д. Байдена с президентом Финляндии и премьером Швеции
© Sputnik / Stringer
/ Abonare
Președintele Statelor Unite ale Americii a semnat proiectul de lege prin care țara sa acordă un ajutor de 40 de miliarde de dolari Ucrainei.
CHIȘINĂU, 21 mai – Sputnik. Președintele american Joe Biden a semnat un proiect de lege prin care SUA acordă un ajutor de aproximativ 40 de miliarde de dolari Ucrainei, relatează Casa Albă.
Senatul SUA a aprobat anterior un proiect de lege prin care oferă Ucrainei o asistență suplimentară fără precedent. Camera inferioară a Congresului a aprobat proiectul de lege săptămâna trecută.
Anterior, CNN, citând un reprezentant al Casei Albe, a informat că proiectul de lege era „dus” lui Biden pentru semnare la Seul, unde președintele american se află într-un turneu asiatic.
Legea prevede ajutor militar, economic și umanitar pentru Ucraina, precum și diverse alocări, într-un fel sau altul legate de situația din țara respectivă. Congresul a mărit suma la aproape 40 de miliarde de dolari, în creștere față de cele 33 de miliarde de dolari solicitate inițial de Biden.
Casa Albă, Departamentul de Stat și Pentagonul au cerut parlamentarilor să se grăbească, avertizând că până pe 19 mai vor rămâne fără resurse financiare pentru a ajuta Ucraina.
Adoptarea proiectului de lege a fost periclitată de republicanul Rand Paul, care a cerut un control mai mare asupra cheltuielilor.
Amendamentul său nu a fost făcut, iar obiecțiile, potrivit presei, au fost ocolite datorită măsurilor procedurale speciale luate de liderul majorității democrate Chuck Schumer.
Pe fondul operațiunii speciale rusești de protejare a Donbasului, care a început pe 24 februarie, Washingtonul și aliații NATO continuă să livreze arme în Ucraina. Anterior, președintele SUA a semnat legea de împrumut-închiriere, care simplifică acordarea de asistență militară autorităților ucrainene.
Moscova a afirmat în repetate rânduri că furnizarea de arme de către Occident nu face decât să prelungească conflictul, iar convoaiele cu arme devin o țintă legitimă a forțelor armate ale Federației Ruse.