Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA se opun confiscării activelor din străinătate ale Băncii Centrale a Rusiei

© Sputnik / Alexey Suhorukov / Accesați arhiva multimediaRuble rusești
Ruble rusești - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2022
Abonare
Dacă în Uniunea Europeană se discută despre confiscarea activelor Băncii Centrale ale Rusiei, după înghețarea lor în contextul crizei ucrainene, SUA declară că o astfel de măsură ar fi ilegală.
CHIȘINĂU, 19 mai – Sputnik. Uniunea Europeană discută, la solicitarea Ucrainei, posibilitatea ca activele rusești blocate să fie confiscate și apoi oferite Kievului ca ”despăgubiri” și ”ajutor la reconstrucție”. Oficialii europeni favorabili unui astfel de demers invocă chiar exemplul SUA, care a confiscat rezervele Băncii Naționale din Afganistan, nerecunoscând autoritatea talibană.
Cu toate acestea, SUA răspunde categoric spunând că o astfel de măsură ar fi ilegală din punctul de vedere al legislației americane și incomparabilă cu cazul Afganistanului.
De altfel o astfel de decizie ar avea consecințe dramatice pentru încrederea în sistemul statal și protecția proprietății în Statele Unite și Uniunea Europeană, cu efecte deosebit de grave tocmai asupra economiilor celor două principale structuri ale lumii occidentale.
Cât despre reconstrucția Ucrainei, Janet Yellen, secretarul Trezoreriei a spus că atunci când va sosi momentul reconstrucției SUA și aliații vor trebui să privească ”spre Rusia să ne ajute și să plătească cel puțin o parte din costuri”.
SUA și aliații ei au blocat active estimate la 300 de miliarde de dolari ce aparțin Băncii Centrale a Rusiei.
Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2022
Editoriale
Erdogan obligă Finlanda și Suedia la umilire publică
Fluxul de știri
0