Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Uleiul a fost inclus în lista produselor cu adaos comercial limitat

© Sputnik / Miroslav Rotarimagazin
magazin - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2022
Abonare
Comisia Situaţii Excepţionale a luat o decizie în privinţa reglementării preţului la uleiul de floarea-soarelui.
CHIȘINĂU, 18 mai - Sputnik. Uleiul a fost inclus în lista produselor de primă necesitate pentru care este limitat adaosul comercial. Decizia a fost luată, astăzi, de Comisia pentru Situații Excepționale pentru a stopa creșterea nejustificată a prețurilor, anunță premierul Natalia Gavrilița în cadrul ședinței de Guvern.
Potrivit premierului, suma adaosului comercial la ulei va fi limitată, iar creșterea prețurilor va fi diminuată. Astfel, adaosul comercial al acestor produse este plafonat până la 20 la sută.

„Și așa cum în lume este o îngrijorare cu privire la securitatea alimentară generată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina și de efectele acestui război asupra prețurilor la energie, alte produse, cred că este foarte important ca Guvernul să acționeze cu precauție, cu analiză, dar în avans”, a declarat Gavrilița.

Astfel, Gavrilița a solicitat Ministerului Agriculturii să actualizeze o strategie a securității alimentare din țara noastră.

„Solicit Ministerului Agriculturii să actualizeze în decurs de o lună o strategie a securității alimentare, unde să facă o analiză foarte detaliată la ce producem, care sunt cantitățile destinate pieței locale, care sunt cantitățile care pot fi exportate”, a mai precizat Gavrilița.

Decizia de a include uleiul în lista produselor de primă necesitate a fost luată după ce în ultima perioadă uleiul vegetal s-a scumpit cu 30 la sută în magazinele alimentare.
Consiliului Concurenței a anunțat că acum se desfășoară o cercetare a pieței de comercializare și procesare a culturilor cerealiere și oleaginoase. Astfel, s-au constatat scumpiri semnificative în ceea ce privește comercializarea cu amănuntul a uleiului de floarea soarelui la începutul lunii mai 2022.
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2022
Politică
Gavrilița, într-un interviu pentru Corriere della Sera: Moldova rămâne neutră
Amintim că la 25 februarie, membrii CSE au decis extinderea listei produselor de primă necesitate pentru care este limitat adaosul comercial, măsura fiind necesară pentru a ține sub control creșterea prețurilor. Lista existentă anterior a fost completată cu alte produse, inclusiv carne de porc pe os, carne de pasăre, pește congelat, zahăr din sfeclă, paste, ouă, cartofi, ceapă, varză albă, morcov și sfeclă roșie în stare proaspătă.
Decizia CSE interzice comercianților impunerea/solicitarea furnizorului oricăror plăți sau reduceri comerciale de la prețul de vânzare (discount, rabat, bonus, retrobonus), atât la etapa negocierii, valabilității sau încetării contractului, cât și în contextul reușitei vânzărilor (volumul, cantitatea, lipsa retururilor sau lichidării).
Prin această măsură, produsele social importante se vor comercializa cu un adaos comercial ce nu depăşeşte 20%, iar pentru pâine şi colaci, adaosul comercial nu va depăşi 10%.
Fluxul de știri
0