Guvern: Proiectul cu privire la statutul de neutralitate permanentă, pe ordinea de zi
09:15 18.05.2022 (actualizat: 11:26 18.05.2022)
© Sputnik / Mihai CarausGuvern
© Sputnik / Mihai Caraus
Abonare
Cabinetul de Miniștri se întrunește în ședință. Vor examina avizul la proiectul privind neutralitatea permanentă a Republicii Moldova.
CHIȘINĂU, 18 mai - Sputnik. Miniștrii vor examina în cadrul ședinței de astăzi, 18 mai, avizul la proiectul de lege privind statutul de neutralitate permanentă, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați în Parlament.
Proiectul de lege cu privire la statutul de neutralitate permanentă prevede că Republica Moldova nu va participa “la uniuni și asociații militare” și interzice amplasarea forțelor militare străine pe teritoriul țării, dar și folosirea acestuia pentru acțiuni cu caracter militar îndreptat împotriva altor state.
Proiectul de lege a fost elaborat în 2015 de deputații comuniști și este, de fapt, îndreptat împotriva cooperării Republicii Moldova cu NATO. Avizul Guvernului este unul negativ, adică Executivul solicită Parlamentului să nu voteze acest proiect de lege.
Potrivit Avizului Guvernului, conținutul nemijlocit al proiectului are o serie de lacune și divergențe semantice care impun necesitatea unei examinări atente atât din punct de vedere conceptual, cât și din cel practic
„Autorii prevăd că legea nu va aduce atingere dreptului la autoapărare individuală în cazul unui atac armat asupra Republicii Moldova însă prevederea în cauză ar trebui să fie inclusă la art. 3 alin. (3). Or, se creează și o mai mare confuzie în ceea ce autorii înțeleg prin „neaplicarea forței”, precum și în vulnerabilizarea securității statului, precum și limitarea relațiilor de cooperare ale Republicii Moldova cu partenerii străini care au contribuit și continuă să contribuie la dezvoltarea capacităților de securitate și apărare ale statului”, este precizat în Avizul Guvernului la proiectul cu privire la statutul de neutralitate permanentă.
Astfel, potrivit Avizului, promovarea proiectului pe viitor ar trebui să fie precedată de un studiu cuprinzător asupra tuturor aspectelor ale conceptului de neutralitate permanentă, cu implicarea și consultarea largă a opiniei publice și a experților în domeniu.