Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Prețul grâului a explodat. Reprezentanții G7, îngrijorați

© AFP 2024 / FRANCOIS NASCIMBENIGrâu
Grâu - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2022
Abonare
După ce India a interzis exportul cerealelor de bază, prețul grâului a cunoscut o creștere majoră pe piețele internaționale. La Chicago, indicele de referință al grâului a crescut cu până la 5,9%.
BUCUREȘTI, 16 mai – Sputnik. Prețul grâului a explodat pe piețele internaționale. Acest lucru s-a întâmplat după ce India a interzis exportul cerealelor de bază.
Motivul pentru care autoritățile indiene au luat această decizie se datorează unui val de căldură ce a afectat culturile de grâu din această țară. În aceste condiții, prețurile interne au ajuns la un nivel record.
Pe piețele mondiale, prețul grâului a crescut cu aproape 60 de procente în acest an.
Guvernul indian a declarat că va permite în continuare exporturile susținute de scrisori de credit care au fost deja emise și către țările care solicită livrări pentru ”a-și acoperi nevoile de securitate alimentară”, informează digi24.ro.
Oficialii guvernamentali au spus că interdicția nu este permanentă și că ar putea fi revizuită.
Chiar și așa, miniștrii agriculturii din cadrul G7, reuniți în Germania, au criticat decizia Indiei.
Ministrul german al alimentației și agriculturii, Cem Ozdemir, a declarat că, dacă toată lumea începe să impună restricții la export sau să închidă piețele, acest lucru ar agrava criza.
Organizația Națiunilor Unite spune că prețurile mondiale ale alimentelor au atins un nou record în martie.
Potrivit ONU, în aprilie, prețurile mondiale la alimente au scăzut ușor, dar rămân cu aproape 30% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Fluxul de știri
0