Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„A luat drumul greșit”: de ce economia Moldovei se prăbușește rapid

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaМитинг сторонников объединения Молдавии и Румынии в Кишиневе
Митинг сторонников объединения Молдавии и Румынии в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2022
Abonare
Moldova bate recorduri la inflație: în aprilie a fost de 27 la sută, iar până la sfârșitul verii se așteaptă la 31%.
MOSCOVA, 17 mai - RIA Novosti, Mihail Katkov. Opoziția o acuză pe președintele Maia Sandu de incapacitate, iar ca răspuns, aceasta interzice panglicile Sf. Gheorghe. Încotro se îndreaptă Moldova și de ce economia ei este în pragul colapsului - în materialul RIA Novosti.

Scăderea încrederii în Maia Sandu

Sandu are un rating de 39,9%, potrivit CBS Research. Fostul șef al Republicii și președinte de onoare al Partidului Socialist Igor Dodon are cam același procent - 39,6. Și anti-ratingul lor este aproape același: 46,8 și, respectiv, 47,2%.
Dacă ar fi organizate alegeri parlamentare acum, partidul PAS al lui Sandu ar obține 29,1% și și-ar pierde majoritatea în Parlament. Spre comparație: în 2021 a obținut 52,8 la sută. La rândul său, Blocul Socialiștilor și Comuniștilor ar avea o susținere de 37,8% (anul trecut - 27,17%).
Sondajul a fost realizat în perioada 27 aprilie - 6 mai, la el au participat 1111 persoane. Marja de eroare este de trei procente.
Interzicerea recentă a panglicii Sf. Gheorghe este salutată de 30,5% dintre respondenți, în timp ce 51,4% s-au pronunțat împotrivă.
Opoziţia a declarat imediat că va ignora această interdicţie. În dimineața zilei de 9 mai, 17 deputați din parlamentul de la Chișinău, cu panglici Sf. Gheorghe în piept, au ieșit în stradă. Printre aceștia s-au numărat Igor Dodon și un alt ex-președinte - Vladimir Voronin, care sunt lideri ai Blocului parlamentar al Comuniștilor și Socialiștilor.
De Ziua Victoriei, nimeni nu a fost reținut, dar șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat ulterior că acești politicieni ar trebui să fie lipsiți de imunitate și să li se aplice o amendă de nouă mii de lei.
Maia Sandu consideră că este „absurd” că deputații nu pot fi amendați. „Un lucru este libertatea de exprimare, altul este imposibilitatea ca să fie amendați”, a subliniat ea.
Oamenii sunt foarte deranjați de zvonurile că Moldova va fi atrasă în conflictul din Ucraina. Aproximativ 90% dintre cetățeni sunt în favoarea neutralității, dar guvernul Sandu nu își ascunde simpatia pentru Kiev. Între timp, de la sfârșitul lunii aprilie, au existat cel puțin cinci provocări armate în Transnistria, în care Ucraina ar putea fi implicată. Astfel, în noaptea de 13 mai, necunoscuți au aruncat cocktail-uri Molotov într-un depozit de petrol și sediul unui birou de înrolare militară de la Tiraspol.

Cinci probleme

Desigur, turbulențele politice au afectat economia. În aprilie, inflația a stabilit un record istoric pentru Republică - 27,07%. Pentru comparație: în Rusia a fost de 17,6%, iar în Ucraina - 16%. Banca Naţională a Moldovei avertizează că în trimestrul al treilea ar putea fi 31%.
Igor Dodon subliniază: guvernul face orice, în afară de rezolvarea problemelor socio-economice. Vladimir Voronin a cerut demiterea miniștrilor. Fostul premier și președinte al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, crede că Sandu ar putea scoate țara din criză dacă va continua să implementeze proiectele de infrastructură ale predecesorilor săi, dar nu îi reușește.
Necazurile din economie au început odată cu pandemia de coronavirus, iar acum situația a fost agravată de conflictul din Donbas. Rusia și Ucraina sunt printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova. În toamnă a semnat un nou contract cu Gazprom. Dacă anterior Chișinăul plătea 148 de dolari la mia de metri cubi, acum există o formulă specială. Drept urmare, prețul a crescut de la 465 de dolari în noiembrie la 1160 USD în aprilie.
În ianuarie, prețul gazelor pentru populație au crescut cu 38% - până la 15,18 lei pe metru cub. Până la sfârșitul lunii martie, prețurile la alimente au crescut cu 27%, motorina - 22,1%, benzină - 11,4%. În primăvară, fermierii au avertizat că vremea rea ​​și costurile crescute în agricultură ar putea duce la o criză alimentară.
În plus, un flux de refugiați s-a revărsat în UE prin Moldova. Peste 400 de mii de ucraineni au intrat în țară, iar peste 80 de mii au decis să rămână. În martie, autoritățile au cheltuit 13 milioane de dolari pentru refugiații ucraineni.
Maia Sandu a cerut UE zece milioane și speră să mai obțină. Pe de altă parte, ea se plânge pe Gazprom, care, în opinia ei, nu întâmplător și-a adus aminte de datorie tocmai în momentul în care prețurile la combustibilul albastru s-au dovedit a fi inaccesibile pentru Chișinău.

Colapsul economiei

În ceea ce privește inflația, Moldova este lider în Europa, iar acesta este doar începutul. Natalia Haritonova, doctor în științe politice, profesor al Academiei Ruse de Economie Națională și Administrație Publică, spune că Republica Moldova s-ar putea confrunta cu un colaps economic complet.
„Poate că îndemnurile deșarte ale europenilor pe fondul absenței unor propuneri concrete pentru depășirea crizei vor forța elita guvernamentală moldovenească să arunce o privire ceva mai sobră asupra situației cu partenerii”, argumentează expertul.
„Dar Chișinăul nu este gata să recunoască public că, fără gaz ieftin, fără piața alimentară și piața muncii din Rusia colapsul este inevitabil. Cea mai săracă țară a Europei plătește prețul pentru jocurile geopolitice ale conducerii sale".
Pe parcursul anului, veniturile reale ale populației au scăzut cu 12%, în timp ce tarifele la utilități au crescut. Sprijinul pentru guvernul actual slăbește, iar concurenții nu stau cu mâinile în sân.
Moldovenii văd încercări ale Ucrainei și Occidentului de a-i implica într-un conflict deschis. „Mai devreme sau mai târziu, guvernul Sandu ar putea face o greșeală gravă, ale cărei rezultate, suprapuse criza economică din țară, se vor transforma în consecințe fatale pentru elita de la guvernare”, este convinsă Haritonova.
Operațiunea specială a Rusiei în Ucraina ar putea fi o fereastră de oportunitate pentru Moldova, dar autoritățile refuză cu încăpățânare să folosească această șansă, afirmă analistul politic Igor Tuleanțev. În schimb, președintele Parlamentului Republicii, Igor Grosu, a mers la Kiev, unde a discutat despre o posibilă transmitere către Ucraina a avioanelor de luptă MiG-29, iar la Chișinău a fost interzisă panglica Sf. Gheorghe, precum și simbolurile Z sau V.
"În primele zile ale conflictului, Sandu a încercat să se comporte mai corect, dar oficialii din SUA și UE au vizitat-o ​​regulat. Treptat, retorica președintelui s-a schimbat", notează expertul.
Potrivit acestuia, datorită neutralității, ar fi posibil să se atragă investiții, să se organizeze o platformă de negocieri la Chișinău între Moscova și Kiev, să fie folosit activ aeroportul, să se facă un hub pentru refugiați cu bani europeni. Dar nu i-a dus mintea decât să meargă în urma Occidentului colectiv. Iar acest drum, judecând după evenimentele din ultimele săptămâni, poate fi dezastruos pentru țară.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu poziția redacției Sputnik.
Fluxul de știri
0