Флаги Европейского союза и государственные флаги КНР на саммите ЕС-КНР в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920
Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Statele UE nu au ajuns la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc

© AP Photo / Francisco SecoJosep Borrell, nuevo ministro de Asuntos Exteriores de España
Josep Borrell, nuevo ministro de Asuntos Exteriores de España - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Bruxelles-ul spera să ajungă până în weekend la un acord între statele membre privind propunerile de interzicere a importurilor de petrol rusesc.
BUCUREŞTI, 16 mai – Sputnik, Doina Crainic. Statele membre ale Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la un acord privind propunerile de interzicere a importurilor de petrol rusesc, după mai mult de 10 zile de discuții. Ungaria a condus un grup de țări care se opun acestei măsuri, potrivit liderului privind de politica externă a UE, Josep Borrell.
„Vom face tot posibilul să deblocăm situația. Nu vă pot asigura că se va întâmpla asta, deoarece pozițiile sunt destul de ferme”, a declarat Borrell, potrivit RT.
Embargoul propus asupra petrolului brut rusesc face parte dintr-un al șaselea pachet de sancțiuni, propus pe 4 mai, în contextul conflictului din Ucraina.
Borrell a recunoscut că unele state membre „se confruntă cu mai multe dificultăți pentru că sunt mai dependente, pentru că sunt înconjurate de uscat” și „au petrol doar prin conducte, care provine din Rusia”.
Țările din UE care depind foarte mult de petrolul rusesc, inclusiv Ungaria, Republica Cehă, Slovacia și Bulgaria, și-au exprimat în mod repetat obiecțiile cu privire la interdicție. Guvernul ungar a spus că un embargou ar afecta grav economia.
Săptămâna trecută, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că blocul nu a reușit să găsească o modalitate de a atenua daunele provocate de un embargo.
De la sfârșitul lunii februarie, puterile occidentale au impus sancțiuni severe Rusiei în contextul operațiunii sale militare în Ucraina. Sancțiunile includ interzicerea importurilor de cărbune, înghețarea activelor rusești, închiderea spaţiului aerian pentru avioanele rusești, punerea pe lista neagră a companiilor ruseşti și alte măsuri.
În afară de interzicerea avioanelor UE în spațiul său aerian, răspunsul Rusiei s-a limitat până acum la sancțiuni împotriva anumitor companii care au legătură cu confiscarea activelor rusești și la cererea ca „țările neprietenoase” să plătească în ruble pentru gazul natural rusesc.
LNG tanker. File photo - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2022
Editorialist
Cât îi va costa pe bulgari gazul procurat de la americani
Fluxul de știri
0