Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Guvernul Finlandei a decis oficial că va depune cerere de aderare la NATO

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaNATO, sediul din Bruxelles
NATO, sediul din Bruxelles - Sputnik Moldova, 1920, 15.05.2022
Abonare
Decizia de înaintare a cererii de aderare la NATO a fost luată deja de guvernul de la Helsinki, despre aceasta au anunțat premierul și președintele țării într-o conferință de presă.
CHIȘINĂU, 15 mai – Sputnik. Finlanda a anunțat deja oficial că a decis să depună cerere de aderare la NATO, informează RIA Novosti.
Într-un comunicat al guvernului de la Helsinki se spune, cu o precizare, că „Finlanda o să depună cerere de a deveni membru al NATO după consultarea cu paramentul.
Consultările în parlamentul finlandez sunt preconizate să aibă loc luni, iar votul pe marginea deciziei finale ar putea fi organizat marți, 17 mai. Miercuri, 18 mai, ar urma să fie transmisă cererea la sediul NATO de la Bruxelles.
Finlanda și Suedia au demarat discuții de aderare la NATO după ce Rusia a început operațiunea militară specială în Ucraina. Cele două țări au decis să renunțe la neutralitatea militară, iar secretarul general al NATO, Stoltenberg, a salutat intenția celor două țări.
Pe de altă parte Kremlinul a subliniat în repetate rânduri că cele două țări nu au de ce să se simtă amenințate. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a precizat sâmbătă într-o discuție telefonică cu omologul său finlandez că decizia de renunțare la neutralitate de către Finlanda este greșită, deoarece nu există nicio amenințare pentru securitatea Finlandei. Totodată, Moscova a menționat în repetate rânduri că eventuala aderare a Finlandei și Suediei la NATO ar putea fi urmată de extinderea infrastructurii militare a acestei organizații pe teritoriul celor două țări și într-o astfel de situație nu va mai putea fi păstrat statutul non nuclear al Mării Baltice. De asemenea, Rusia o să se vadă nevoită să reacționeze la acțiunile agresive ale NATO.
НАТО - Sputnik Moldova, 1920, 15.05.2022
Internațional
România va saluta intenţia Finlandei şi a Suediei de a se alătura NATO
Fluxul de știri
0