Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Prețul la benzină crește din nou: Cât va costa motorina

© Sputnik / Mihai Carausstație PECO
stație PECO - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2022
Abonare
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță noi prețuri plafon pentru carburanți.
CHIȘINĂU, 13 mai - Sputnik. Benzina cu cifra octanică 95 se scumpește, iar motorina se ieftinește. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță că a stabilit noile prețuri plafon pentru carburanți, aplicabile pentru zilele de weekend, inclusiv luni, 16 mai.
Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, șoferii ar putea achita 29,29 de lei, cu 16 bani mai mult. Prețul la motorină însă ar putea să scadă cu 15 bani și va costa 27,66 de lei pentru un litru.
Prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către Agenția Naționala pentru Reglementare în Energetică în baza Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.
Acestea se calculează reieșind din valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului, rata oficială medie de schimb a monede internaționale în raport cu dolarul SUA pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului, dar și din marja comercială specifică - AC și TVA cota accizelor și taxa pe valoarea adăugată aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2022
Rusia
Medvedev: Criza energetică globală se va agrava
Fluxul de știri
0