Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

De ce inflația calculată de BNM este incorectă? Realitatea este cu mult mai crudă!

De ce inflația calculată de BNM este incorectă? Realitatea este cu mult mai crudă!
Abonare
Prețurile din peste o mie de localități din țară sunt ignorate, inclusiv prețurile la import.
Expertul economic, Dumitru Barbălat, într-o analiză făcută exclusiv pentru Agenția Sputnik Moldova susține că cei care de fapt calculează rata inflației este Biroul Național de Statistică, iar metodologia este bazată pe un eșantion care nu ține cont de prețurile din localități și de valoarea importurilor în țară.
"BNS în baza unui calcul numit IPC, acumulează informații de la întreprinderi comerciale din Chișinău, Bălți și alte 6 centre regionale, care este preluat mai apoi de BNM și numit inflație. Nu se iau în calcul prețul la produse și servicii din 1500 de localități din țară. O altă problema este prețul de import a produselor care se reflectă în statistică după o scurtă perioadă. Inflația are la bază un eșantion nereprezentativ", susține Bărbălat.
Expertul critică de asemenea faptul că estimările ratei inflației sunt total eronate. Republica Moldova care importă mai mult decât exportă ar trebui să urmărească și rata inflației din țările de unde vin aceste produse și servicii
"Am luat în calcul rata inflației din zece state din care importăm peste 80 % din produse și care cu siguranță se va reflecta în buzunarele noastre foarte curând. Indicatorii sunt cu mult mai mari cu peste 13%", a conchis expertul.
Barbălat susține că de vină este Legea 100 din 2017 cu privire metodologia actelor normative care spune că o dată ce va fi publicată în Monitorul Oficial, va intra în vigoare. Până acum legea nu a fost publicată.
Fluxul de știri
0