Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Kremlinul comentează perspectiva ca o parte din sudul Ucrainei să se alăture Rusiei

© Sputnik / Anton Denisov / Accesați arhiva multimediaStandard of the President of the Russian Federation
Standard of the President of the Russian Federation - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2022
Abonare
Un astfel de pas istoric trebuie să fie decis de oameni și să fie „absolut legitim”, a spus Moscova.
BUCUREŞTI, 12 mai – Sputnik, Doina Crainic. Moscova a spus că oamenii din regiunea Herson din sudul Ucrainei sunt cei care trebuie să decidă dacă vor să ceară să devină parte a Rusiei. Comentariul a fost făcut după ce un înalt oficial din zona controlată de ruşi a menţionat această idee.
„Oamenii din regiunea Herson trebuie să decidă singuri dacă o astfel de solicitare să fie făcută sau nu, iar această chestiune ar trebui examinată de experți legali”, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
„O astfel de decizie de anvergură trebuie să aibă o bază legală clară și să fie absolut legitimă, așa cum a fost în cazul Crimeei”, a subliniat Peskov, citat de RT.
Întrebat dacă se referă la un referendum, Peskov a răspuns: „Nu am spus nimic despre un referendum”. Trupele rusești au capturat Herson la începutul lunii martie și au ocupat întreaga regiune, care se învecinează cu Crimeea. Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației, care a fost formată sub control rusesc, a declarat miercuri că noile autorități intenționează să solicite președintelui Vladimir Putin ca regiunea să devină oficial „o parte deplină a Rusiei”.
Stremousov s-a referit la Crimeea, care a votat pentru a se reunifica cu Rusia la scurt timp după lovitura de stat din 2014 de la Kiev. El a spus că documentele legale vor fi pregătite până la sfârșitul anului, după care va fi luată decizia finală.
„Între timp, planificăm că regiunea Herson să fie guvernată prin actele administrației militare civile”, a mai spus Stremousov.
Vladimir Saldo, șeful administrației, a declarat luni că nu există „discuții sau planuri oficiale” ca regiunea să se alăture Rusiei. Cu toate acestea, a spus că, în opinia sa, regiunea va deveni parte a Rusiei într-o zi.
Ucraina consideră că noile autorități din Herson sunt nelegitime. Președintele Volodimir Zelenski a declarat, în aprilie, că Kievul va abandona discuțiile de pace dacă Rusia va organiza un „pseudo-referendum” în teritoriile pe care le controlează.
Rusia a atacat statul vecin la sfârșitul lunii februarie, în urma eșecului Ucrainei de a implementa termenii acordurilor de la Minsk, semnat pentru prima dată în 2014, și în urma recunoaşterii ulterioare de către Moscova a republicilor din Donbas Donețk și Lugansk. Protocoalele intermediate de Franţa şi Germania au fost concepute pentru a oferi regiunilor separatiste statut special în cadrul statului ucrainean.
De atunci, Kremlinul a cerut ca Ucraina să se declare oficial o țară neutră care nu se va alătura niciodată blocului militar al NATO, condus de SUA. Kievul insistă că ofensiva rusească a fost complet neprovocată și a negat afirmațiile că intenționa să preia cu forţa cele două republici.
Fluxul de știri
0