Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China acuză Occidentul că încurajează o „cursă a înarmărilor”

© AP Photo / Mark SchiefelbeinФлаги по дороге к стартовой площадке на космодроме Вэньчан
Флаги по дороге к стартовой площадке на космодроме Вэньчан - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Beijingul susţine că Australia, SUA și Marea Britanie construiesc un bloc militar în Oceania, fără a se consulta cu jucătorii din regiune.
BUCUREŞTI, 12 mai – Sputnik. Ca răspuns la criticile din partea Australiei cu privire la pactul de securitate al Chinei cu Insulele Solomon, Beijingul a acuzat Canberra și partenerii săi că încurajează o „cursă a înarmărilor” în regiunea Pacificului de Sud, potrivit RT.
„Australia, împreună cu Statele Unite și Marea Britanie, formează un bloc militar în regiune și încurajează o cursă a înarmărilor fără a discuta chestiunile relevante cu țările din Oceania”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, Zhao Lijian.
Acordul de securitate recent semnat între Beijing și ţara din Pacific a trezit îngrijorări autorităților australiene. Prim-ministrul Scott Morrison a spus că o bază militară chineză în Insulele Solomon ar constitui o „linie roșie” pentru Canberra.
Un stat mic de tip arhipelag, Insulele Solomon sunt situate la aproximativ 2.000 km (1.242 mile) nord-est de Australia.
Zhao a negat relatările despre presupusele planuri ale țării sale de a înființa un nou punct militar, numindu-le „știri false”.
El a subliniat că semnarea acordurilor cu privire la cooperarea în domeniul securităţii constituie un „drept sacru al două țări suverane” și este pe deplin în conformitate cu practica internațională. De asemenea, Zhao a menţionat că pactul Chinei cu Insulele Solomon este deschis, transparent și nu vizează „niciun terț”.
Prin urmare, a adăugat purtătorul de cuvânt, Australia ar trebui să-și schimbe abordarea „opacă”, aceasta fiind considerată de către țările din regiune ca fiind, în opinia sa, foarte îngrijorătoare.
Declarația lui Zhao după comentariile de săptămâna trecută ale premierului Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, care a spus că Occidentul nu „are de ce să se îngrijoreze” de acordul țării sale cu China și a subliniat că ţara sa se simte „insultată” de „lipsa continuă de încredere” demonstrată de Australia.
Sogavare a mai spus că Insulele Solomon percep existenţa unei ameninţări la adresa intereselor lor și trebuie să facă faţă riscului de „intervenție militară” reprezentat de țările occidentale.
„Suntem amenințați de invazie. Este un lucru serios”, a avertizat Sogavare.
Prim-ministrul ţării a criticat anterior Australia, spunând că a fost „ipocrită” când a fost vorba de pactul Insulelor Solomon cu China. Potrivit acestuia, Canberra nu s-a consultat cu ceilalți parteneri ai săi anul trecut, când a dezvăluit informaţii despre acordul AUKUS, pact de securitate care implică Australia, Marea Britanie și SUA şi care deschide calea pentru Canberra să achiziționeze submarine nucleare.
Fluxul de știri
0