Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rusia a predat Uruguayului o copie a scrisorii evreilor bucovineni către mareșalul Jukov

© Sputnik / Fred GrinbergStradă în Cernăuți
Stradă în Cernăuți - Sputnik Moldova, 1920, 10.05.2022
Abonare
Arhiva militară rusă a predat Uruguayului o copie a scrisorii evreilor bucovineni către mareșalul Jukov
CHIȘINĂU, 10 mai - Sputnik. Arhiva Militară de Stat Rusă a înmânat ambasadorului Uruguayului la Moscova, Daniel Castillos, o copie a scrisorii de mulțumire din partea Comitetului pentru Asistență pentru Evreii Refugiați din Bucovina din Uruguay către Mareșalul URSS Gheorghii Jukov, a declarat pentru RIA Novosti șeful misiunii diplomatice ruse în Uruguay, Andrei Budaev.
Transmiterea documentului a avut loc la Moscova pe 6 mai, la o ceremonie în memoria victimelor Holocaustului și memoria soldaților-eliberatori sovietici care au învins nazismul în al Doilea Război Mondial.
„Directorul Arhivei Militare de Stat a Rusiei i-a înmânat în mod solemn ambasadorului uruguaian în Federația Rusă, Daniel Castillos Gomez, o copie a scrisorii de mulțumire primită de la Comitetul pentru Asistență pentru Evreii Refugiați din Bucovina care s-au pomenit în Uruguay, către liderul militar sovietic Gheorghi Jukov. Acest document unic scris pe pergament cu text în spaniolă și idiș a fost găsit recent în fondul personal al Mareșalului Victoriei”, a spus Budaev.
El a precizat că autorii documentului îi mulțumesc lui Jukov pentru că a salvat orașul Cernăuți (acum Ucraina) de la Germania nazistă.
„Curajul și strategia dumneavoastră de a conduce glorioasa Armată Roșie în eliberarea Bucovinei și a capitalei ei, Cernăuți, ne trezește recunoștința. Vă rugăm să acceptați respectul și salutările sincere ale celor care sunt mândri de această victorie magnifică asupra fascismului, datorită căreia mii de compatrioți, frații și surorile evrei au fost eliberați din menghina opresiunii și a sclaviei”, se spune în scrisoare, o copie a căreia se află la dispoziția agenției RIA Novosti.
Scrisoarea a fost descoperită recent în colecția personală a lui Jukov și nu a fost datată. Probabil că a fost trimisă în primăvara anului 1944, când trupele Primului Front ucrainean sub comanda mareșalului Jukov au eliberat Cernăuțiul și au salvat peste 14 mii de evrei de la exterminarea de către trupele Wehrmacht-ului în retragere. O copie a documentului istoric va fi oferită prin intermediul ambasadorului Castillos comunității evreiești din Uruguay.
Acțiunea ”Regimentul nemuritor”, organizată în orașul Sevastopol - Sputnik Moldova, 1920, 10.05.2022
Galerie foto
Acțiunea ”Regimentul nemuritor”, organizată în mai multe orașe ale lumii
Fluxul de știri
0