Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Înalt oficial UE pledează pentru furtul rezervelor valutare ale unui alt stat

© AFP 2022 / FREDERICK FLORINJosep Borrell
Josep Borrell - Sputnik Moldova, 1920, 10.05.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, consideră că rezervele valutare externe ale Rusiei ar trebui confiscate pentru a fi ulterior folosite în reconstrucția Ucrainei.
BUCUREȘTI, 10 mai - Sputnik. Șeful diplomației UE consideră relevant în acest sens precedentul creat de Statele Unite cu activele băncii centrale a Afganistanului, după ce talibanii au preluat puterea la Kabul.
SUA vor să folosească banii națiunii afgane pentru a acoperi eventualele despăgubiri acordate în procesele intentate autorităților americane de victimele abuzurilor din lagărele și închisorile speciale americane.
De asemenea, o parte din bani ar urma să fie folosiți pentru proiecte americane ”în folosul populației afgane”.
Borrell consideră, într-un interviu pentru ziarul Financial Times că furtul banilor publici afgani comis de către SUA ar fi unul legitim și un precedent viabil pentru cazul rusesc. ”Avem banii în buzunar, iar cineva trebuie să explice de ce e bine pentru banii afgani și nu e bine pentru banii rusești”, a spus oficialul UE.
O astfel de decizie, va submina definitiv încrederea statelor dar și a persoanelor fizice în capacitatea sistemelor bancare occidentale de a proteja depozitele bancare și de a garanta securitatea și predictibilitatea. Unul din motivele pentru care statele aleg să își păstreze cel puțin parțial rezervele de aur și valută în diverse bănci occidentale este dat de respectul față de proprietate și garantarea ei, din sistemele occidentale.
НАТО в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2022
Internațional
Un sondaj dezvăluie poziția austriecilor cu privire la aderarea la NATO
Fluxul de știri
0