Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Manifestații de 9 mai la Chișinău: Are loc Marșul Victoriei

© Sputnik / Дмитрий ТереховМарш Победы в Кишиневе
Марш Победы в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2022
Abonare
La Chișinău are loc marșul către Memorialul „Eternitate” și acțiunea „Regimentul Nemuritor”.
CHIȘINĂU, 9 mai - Sputnik. Mai multe persoane s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului de unde au pornit în marș spre Complexul Memorial „Eternitate”. Marșul Victoriei urmat de acțiunea „Regimentul Nemuritor” sunt organizate de Comitetul „Pobeda” și la care s-au alăturat dei de la Partidul Socialiștilor, dar și a altor partide din Republica Moldova.
Coloana de oameni a fost condusă de fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, însoțit de soția sa, dar și mezinul lor. În fruntea coloanei au fost și liderii PSRM. Atât Dodon, cât și alți participanți la manifestație poartă panglica „Gheorghevscaia”.
„Suntem o țară democratică și fiecare are dreptul la opinia sa. Așa cred și o mare parte din cetățeni, astăzi este Ziua Victoriei. Nimeni nu trebuie să ne interzică asta. Guvernarea încearcă să lupte cu simbolurile atâta timp cât nu pot face problemelor sociale și politice. Noi, marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova, ne considerăm urmașii celor care au învins în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, a declarat fostul președinte Igor Dodon.
Participanții la marș țin în mâini drapelul Republicii Moldova dar și simbolul secerei și ciocanului. Aceștia intonau cântece patriotice sovietice și scandau „Victorie”.
Ulterior, coloanei de participanți la Marșul Victoriei s-a alăturat și liderul comuniltilor, Vladimir Voronin. Și acesta purta în piept panglica „Gheorghevscaia” utilizarea căreia este interzisă prin lege pe teritoriul Republicii Moldova. Întrebat de ce a îndrăznit să sfideze legea, Voronin a spus că acesta de fapt este un gest de maturitate politică.
„Cei care au ocupat vremelnic funcții își bat joc de popor și de memoria acestui popor, de Victoria care a fost dobândită cu atâta trudă și atâtea jertfe omenești”, a declarat fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.
Participanții la manifestație au depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”, au făcut poze și au depănat amintiri. Poliția Republicii Moldova anunță că la mamanifestație ar participa zeci de mii de persoane. Poliția apreciază comportamentul pașnic al acțiunii de astăzi. Poliția a mai precizat că va documenta orice caz de utilizare a panglicii „GHeorghevscaia”, după care persoanele ar putea fi pedepsite contravențional.
Марш Победы в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2022
Societate
Amenzi de până la 30 de mii de lei pentru cei care vor încălca legea
Fluxul de știri
0