Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Un diplomat rus, despre urmările aderării Finlandei și Suediei la NATO

© Photo : Președintele RomânieiParticipare la Summitul NATO de la Bruxelles, Regatul Belgiei, 14 iunie 2021
Participare la Summitul NATO de la Bruxelles, Regatul Belgiei, 14 iunie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2022
Abonare
Ambasadorul rus Stepanov a avertizat politicienii din cele două țări în legătură cu urmările aderării Finlandei și Suediei la NATO.
CHIȘINĂU, 8 mai – Sputnik. Eventuala aderare la NATO a Finlandei și Suediei va pute aceste țări în situația de a avea față de Rusia o atitudine ca față de un adversar, iar asta va însemna că Rusia va face corectivele ce se impun în relația cu aceste țări. Declarații în acest sens a făcut ambasadorul Rusiei în Canada, Oleg Stepanov.
El a precizat că cele două țări, care sunt deocamdată neutre, riscă să fie transformate în capuri de pod ale NATO care vor reprezenta amenințări în adresa Rusiei.
„Într-o astfel de paradigmă putem uita de statutul ne-nuclear al regiunii baltice”, a precizat diplomatul.
De asemenea, el a subliniat că Rusia respectă tradițiile democrației suedeze și neutralitatea militară a acesteia, care i-au permis să atingă un nivel înalt de dezvoltare. Stepanov a vorbit în termeni pozitivi și despre neutralitatea istorică a Finlandei, care chiar și în cei mai sumbri ani ai războiului rece a demonstrat lumii întregi cum trebuie să fie construite legături reciproc avantajoase în pofida contradicțiilor ideologice.
La ora actuală, potrivit lui Stepanov, birocrația SUA și NATO utilizează diverse tactici pentru a stimula anumite tabere politice din Finlanda și Suedia să convingă aceste țări să renunțe la modul de viață pașnic în favoarea unui viitor în care Europa de Nord poate deveni un nou potențial teatru de război.
Diplomatul a pus la îndoială interesul obiectiv al celor două țări de a fi atrase în confruntări militare în interesul SUA și contrar nevoilor popoarelor finlandez și suedez.
Fluxul de știri
0