Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Șeful unui stat din UE, adăugat pe „lista dușmanilor” Ucrainei

© AFP 2024 / STRVladimir Zelenski împreună cu militari ucraineni
Vladimir Zelenski împreună cu militari ucraineni - Sputnik Moldova, 1920, 03.05.2022
Abonare
Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a fost adăugat în baza de date online pe care activiștii pro-Kiev o folosesc pentru a crea liste negre cu persoanele pe care le consideră dușmani ai Ucrainei.
BUCUREŞTI, 3 mai – Sputnik, Doina Crainic. Site-ul Myrotvorets a fost creat în 2014 ca o bază de date publică, în care sunt incluși „teroriștii pro-ruși, separatiștii, mercenarii, criminalii de război și ucigașii”. Conține link-uri către conturi de socializare și informații personale, cum sunt adresele de domiciliu, numerele de telefoan și adresele de e-mail.
Orban este listat ca fiind „complice al criminalilor de război ruşi” și un „propagandist anti-Ucraina”. Site-ul menționează că premierul ungar a refuzat să sprijine un embargo asupra petrolului și gazelor rusești, printre altele. De asemenea, el a făcut notă discordantă în UE, refuzând să trimită arme în Ucraina sau să permită tranzitul armelor străine către Ucraina pe teritoriul Ungariei.
Orban, care a fost reales luna trecută, și-a construit campania pe baza promisiunilor de a-și menține țara în afara conflictului Rusia-Ukraina și, într-un discurs după victorie, l-a numit pe președintele ucrainean Vladimir Zelenski ca fiind unul dintre „adversarii săi”.
Zelenski s-a referit la Ungaria în timpul unei discuții video cu Consiliul European, în martie. „Trebuie să decideți de care parte sunteţi ... ascultați, Viktor, știți ce se întâmplă în Mariupol?”, a întrebat Zelenski.
Proiectul Myrotvorets a devenit cunoscut în 2015, când scriitorul și istoricul Oles Bizina și politicianul Oleg Kalaşnikov au fost asasinați în Ucraina după ce profilurile lor au apărut pe site.
În 2016, oficiali și grupuri de jurnalist din UE au condamnat site-ul Myrotvorets pentru că au scurs date de la peste 4.000 de jurnalişti, care au fost acuzaţi că „colaborează cu teroriștii” fiindcă au transmis relatări din estul Ucrainei.
Serghei Șoigu - Sputnik Moldova, 1920, 02.05.2022
Rusia
Șoigu a discutat cu omologul său turc problema Ucrainei, la inițiativa Ankara
Fluxul de știri
0