Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Câte țări din UE și-au deschis conturi în ruble pentru a plăti gazul rusesc

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Accesați arhiva multimediagaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 02.05.2022
Abonare
Mai multe țări din Uniunea Europeană au deschis conturi pentru a plăti în ruble pentru gazul rusesc.
CHIȘINĂU, 2 mai - Sputnik. Pe lângă Ungaria, nouă țări europene și-au deschis conturi la o bancă rusă pentru a plăti în ruble pentru gazul rusesc, a declarat șeful oficiului premierului Ungariei, Gergely Gulyas, relatează RIA Novosti.

„Ungaria a deschis un cont în euro, în care se creditează prețul gazului în euro, iar apoi banca îl transformă în ruble... Pe lângă noi, alte nouă țări fac asta”, a spus Gulyas.

Rusia a introdus luna trecută noul mecanism de plată bazat pe ruble pentru exporturile de gaze naturale, după ce UE și alte țări au impus sancțiuni împotriva Moscovei pentru operațiunea sa militară în Ucraina. În cadrul noii scheme, cumpărătorii de gaze din aceste țări trebuie să creeze conturi în ruble la GazPrombank.
Acestora li se permite să efectueze plățile în moneda lor la alegere, dar prin acest cont, plățile lor vor fi convertite în ruble pentru a ajunge la furnizorul de gaze.
Măsura Rusiei a surprins mulți lideri din UE, iar mai multe țări, inclusiv Polonia și Bulgaria, au refuzat deschis „să plătească în ruble”. Drept urmare, Rusia a oprit livrările de gaze către cele două țări.
În total, Rusia furnizează gaze prin conductă către 23 de țări europene.
Gazoduct - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2022
Internațional
Patru cumpărători din UE au efectuat în ruble plățile pentru gaz
Fluxul de știri
0