Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Lumea trebuie să studieze tragedia de la Odessa, consideră un activist din SUA

© Sputnik / Антон Круглов / Accesați arhiva multimediaOdessa, după tragedia de la CAsa sindicatelor
Odessa, după tragedia de la CAsa sindicatelor - Sputnik Moldova, 1920, 02.05.2022
Abonare
Activistul din SUA, Wilayto: lumea poate să înțeleagă natura puterii de la Kiev doar studiind tragedia de la Odessa.
CHIȘINĂU, 2 mai – Sputnik. Mai mulți activiști din SUA speră că lumea o să înțeleagă mai bine adevărata natură a cercurilor care conduc Ucraina abia atunci când o să studieze evenimentele tragice de acum opt ani de la Odessa, a declarat Phil Wilayto, coordonatorul proiectului „Campania de solidaritate cu Odessa”, citat de RIA Novosti.
Pe 2 mai la Odessa au loc evenimente de doliu în memoria oamenilor care și-au pierdut viața pe 2 mai 2014 în Casa sindicatelor.
Wilayto a subliniat că studierea atentă a tragediei de la Odessa îi va ajuta pe mulți să înțeleagă atât natura puterii de azi de la Kiev, cât și procesele care au condus spre actuala criză legată de Ucraina.
Moartea oamenilor în Casa sindicatelor, potrivit activistului, a fost o tragedie pentru acest oraș, dar și o mărturie a faptului că noua putere de la Kiev este dispusă să coopereze cu structuri militarizate de sorginte nazistă pentru a-și consolida puterea.
În ziua de 2 mai 2014 în preajma Bulevardului Grecesc din Odessa au avut loc altercații dintre activiștii „antimaidan”, pe de o parte, și activiștii „pro-maidan” din diferite organizații, pe de altă parte. Primii s-au văzut nevoiți să se ascundă în Casa sindicatelor pentru a se proteja astfel de atacurile activiștilor „pro-maidan”, iar aceștia din urmă au înconjurat edificiul și l-au incendiat.
În acea zi și-au pierdut viața 48 de oameni. Dintre ei șase în regiunea Bulevardului Grecesc și centrul comercial „Atena” (doi la spital). Alți 42 au murit în Casa sindicatelor și în imediata ei apropiere: șase au murit împușcați, zece atunci când au sărit de la înălțime, încercând să scape prin ferestre de flăcări și 32 au murit din cauza arsurilor și a intoxicației sau asfixierii cu fum. Alți 250 de oameni au avut de suferit.
Одесса. Архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 02.05.2018
Societate
Crimă feroce: De ce a fost torturat un pastor în Odessa
Unii dintre particiăpanții la acest masacru se mândres până azi de faptele lor „eroice”. Autoritățile ucrainene nu au condamnat pe nimeni pentru această crimă.
Fluxul de știri
0