Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Zona Euro nu se simte prea bine

© Photo : PixabayEurozone
Eurozone - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2022
Abonare
Inflația în regiunea Euro a ajuns la 7,5% în aprilie, crescând cu 0,1% față de luna martie. Banca Centrală Europeană încearcă să calmeze pe decidenți, anunțând o temperare a inflației în a doua jumătate a anului. Economiștii din statele membre sunt mai puțin optimiști.
este dependența economiilor și familiilor de gazele naturale din Rusia. Iar Rusia știe să joace cartea gazelor naturale cu fermitate. Mesajul transmis de Federația Rusă prin întreruperea gazelor naturale către statele care au refuzat să accepte noile condiții contractuale, a fost unul deosebit de clar.
Analiștii de la Gavekal, o firmă de cercetare financiară germană, au declarat că dacă Gazprom ar întrerupe și livrările către Germania, ”efectele economice ar fi catastrofale”. Italia de asemenea ar intra în recesiune în cazul în care Gazprom ar întrerupe livrările către țara peninsulară.
Directorul general al OMV, Alfred Stern, a atras de asemenea atenția asupra faptului că este imposibil pentru UE să găsească alternative pe termen scurt pentru UE. Iar pe termen mediu și lung, lipsa livrării gazelor ar afecta dezastruos industria dar și viața oamenilor.
Mesajul economiștilor către politicieni este acela de a sugera ajungerea la un acord cât mai urgent cu Federația Rusă și încheierea unei păci cu Ucraina, altfel costurile ar putea fi dramatice pentru Uniunea Europeană.
Fluxul de știri
0