Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sandu, mesaj de comemorare a victimelor catastrofei de la Cernobîl

© Photo : Direcția informare și comunicare cu mass-media a Aparatului Președintelui Republicii Moldova Maia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2022
Abonare
Maia Sandu a publicat o declarație cu ocazia comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl la 36 ani de la catastrofă.
CHIȘINĂU, 26 apr – Sputnik. „Astăzi comemorăm victimele catastrofei de la Cernobîl, de acum 36 de ani. Peste 3500 de locuitori ai Moldovei au fost trimiși atunci să lichideze consecințele celui mai mare accident nuclear din istorie. Au muncit în zona extrem de periculoasă a centralei atomice, s-au expus riscurilor și și-au sacrificat sănătatea, iar astăzi peste jumătate din ei nu mai sunt în viață”, notează șeful statului.
„Cei care au supraviețuit păstrează vie memoria camarazilor și susțin familiile pentru care Cernobîl înseamnă pierderea oamenilor dragi. Îmi exprim recunoștința față de toți cei care, în acele zile, au dat dovadă de eroism și au salvat sute de mii de oameni de pericolul contaminării radioactive”, se mai spune în mesajul președintelui.
Ea a amintit că „norul radioactiv de la Cernobîl s-a extins pe o bună parte a continentului european, ajungând în mai multe țări. Efectele pe termen lung ale acestui accident asupra sănătății oamenilor și a mediului încă sunt studiate. Iar tragedia de la Cernobîl a devenit un exemplu despre cum niciun stat nu trebuie să-și sacrifice cetățenii”.
Potrivit lui Sandu, situația din jurul Ucraina care este la moment a readus în știri cuvântul „Cernobîl”, precum a readus în discuție și ideea folosirii armelor nucleare.
„Specularea cu acest subiect este iresponsabilă și extrem de periculoasă. Dacă prețuim viața și vrem să oferim oamenilor un viitor într-un mediu sigur, comunitatea internațională trebuie să înăsprească normele privind securitatea nucleară pentru a evita repetarea unor asemenea accidente. Și, mai ales, nu putem admite folosirea conștientă a armelor nucleare. Vom salva viața doar dacă țările vor acționa solidar, pentru binele comun, punând în prim-plan protejarea oamenilor și a mediului înconjurător”, a conchis Sandu.
Авария на Чернобыльской АЭС - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2022
Galerie foto
36 de ani de la explozia de la Cernobîl: Cel mai grav accident nuclear din istorie
Fluxul de știri
0