Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE intenționează să introducă al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

© Sputnik / Михаил Голенков / Accesați arhiva multimediaDrapelele UE și Rusiei
Drapelele UE și Rusiei - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Vicepreședintele CE Dombrovskis: UE intenționează să introducă al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Uniunea Europeană pregătește un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei care va afecta importurile de petrol din Rusia, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, într-un interviu pentru ziarul Times.
"Lucrăm la cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, una dintre problemele luate în considerare este o formă de embargo petrolier. Când impunem sancțiuni, trebuie să o facem în așa fel încât acestea să crească presiunea asupra Rusiei, dar în același timp să minimizăm prejudiciul pentru noi înșine”, a spus Dombrovskis.
Potrivit vicepreședintelui CE, detaliile sancțiunilor legate de petrolul rusesc nu au fost încă convenite. El a menționat că acestea ar putea include eliminarea treptată a petrolului rusesc sau impunerea de tarife la export peste un anumit plafon de preț.
Uniunea Europeană este aproape în întregime dependentă de achizițiile externe de gaze. Rusia a fost principalul furnizor în 2021, furnizând aproximativ 45% din importurile UE de „combustibil albastru”, a raportat anterior Comisia Europeană. Până la jumătatea lunii mai, ea planifică să prezinte un plan pentru eliminarea dependenței UE de gazul, petrolul și cărbunele rusești până în 2027.
Kremlinul a numit aceste măsuri un război economic ca nimeni altul. Autoritățile s-au declarat pregătite pentru un astfel de scenariu și au asigurat că vor continua să își îndeplinească obligațiile sociale. Banca Centrală ia măsuri pentru stabilizarea situaţiei de pe piaţa valutară. Autoritățile au anunțat și transferul în ruble a plăților pentru livrările de gaz către țările neprietenoase. Guvernul a pregătit un plan de contracarare a sancțiunilor, care include aproximativ o sută de inițiative. Suma finanțării sale va fi de aproximativ un trilion de ruble.
În același timp, Europa s-a confruntat cu creșterea prețurilor la carburanți și cu inflația alimentară cauzată de aceasta, ceea ce a dus la nemulțumiri în rândul cetățenilor unor țări UE.
Fluxul de știri
0