Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Macron: Embargoul UE asupra hidrocarburilor rusești nu este un subiect discutat încă

© AFP 2024 / LUDOVIC MARINEmmanuel Macron
Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2022
Abonare
Măsura impunerii unui embargo complet asupra hidrocarburilor rusești nu este discutată în prezent între liderii UE, dar nu este exclusă, a declarat președintele Franței Emmanuel Macron într-un interviu pentru ziarul Corriere della Sera.
BUCUREŞTI, 22 apr – Sputnik. „Este un subiect care ar putea ajunge pe masa negocierilor, dar nu astăzi”, a spus Macron. Potrivit preşedintelui francez, „cărbunele și petrolul intră deja în negocieri, gazul încă nu. Știm despre dificultăţile imense provoacate”.
În ceea ce privește posibile noi restricții împotriva Rusiei, președintele francez a spus că „dacă vom decide noi sancțiuni sau dacă Rusia decide contrasancţiuni privind hidrocarburile şi mai ales în privinţa gazului, este clar că europenii vor trebui să solicite eforturi din partea tuturor familiilor: atunci vom explica că va trebui să reducem temperaturile, să reducem puțin consumul, să fim mai puțin dependenți”.
În același timp, Macron a explicat că „nu vom vedea consecințele în primăvara sau vara anului 2022 [am restabilit rezervele], dar în iarna următoare nu va mai fi așa dacă nu vom mai avea gaz rusesc. Doresc să vă asigur că nu suntem într-o astfel de situaţie astăzi, dar acest scenariu poate surveni”.
În plus, liderul francez a subliniat necesitatea de a comunica cu omologului său rus cu privire la criza din Ucraina, deși a recunoscut că nu l-a contactat de la începutul lunii aprilie.
„Va trebui să continuăm să discutăm cu Vladimir Putin. Nici Mario [Draghi], nici eu nu am vorbit cu el de la scenele din oraşul Bucea. Am rămas cu toții copleșiți”, a spus Macron.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2022
Societate
Pastorala de Paști a Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir
„Pacea va trebui pregătită, într-o zi va avea loc încetarea focului. Vor fi puteri care vor garanta [pacea] și vom face parte dintre ele. Astfel, cred că trebuie să fim foarte atenți”, a explicat președintele francez.
De asemenea, Macron a mai precizat că „îndrăznesc să spun că (…), dacă vom alege, din oboseală, să nu mai vorbim cu acesta [cu Putin], atunci vom lăsa preşedintelui turc, prim-ministrului indian şi preşedintelui chinez responsabilitatea de a purta aceste discuţii cu Vladimir Putin”.
„Atunci am înţeles că vor fi non-europenii care vor construi pacea în Europa, ulterior. Prin urmare, deși este foarte greu, deși uneori este ineficient, trebuie să insistăm”, a subliniat Macron.
Experții economici spulberă fanteziile guvernanților - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2022
Podcasturi
Experții economici spulberă "fanteziile" guvernanților
Fluxul de știri
0