Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum să alegem corect produsele pentru sărbătorile Pascale

© Sputnik / Mihai CarausIarmaroc de Paște
Iarmaroc de Paște - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2022
Abonare
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu recomandări pentru a alege corect produsele pentru masa de Paște.
CHIȘINĂU, 22 apr - Sputnik. În scopul evitării situațiilor în care, din cauza aglomerației din piețe și magazine în preajma sărbătorilor de Paşti, pot fi procurate în grabă produse neconforme, care pun în pericol sănătatea și chiar viața consumatorilor. Astfel, ANSA a venit cu câteva sfaturi utile pentru a-i ajuta pe oameni să facă o alegere bună la procurarea produselor pentru masa de sărbătoare:
procurați carnea în stare proaspătă numai în locurile autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe. Carnea proaspătă trebuie să fie elastică, de o culoare vie, de la roz pal până la roșu închis. La atingere, carnea proaspătă trebuie să revină la forma inițială și să nu prezinte suprafațe lipicioase, urât mirositoare. Atenție la ștampila de control sanitar-veterinar;
la procurarea peștelui în stare proaspătă, verificați ca suprafața acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roșii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi;
la procurarea cozonacului, citiți, în prealabil, informația de pe eticheta produsului, verificați compoziția acestuia, data limită de consum, ingredientele utilizate.
la procurarea ouălor, examinați aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete.
Atenție! Vânzarea ouălor în unitățile de desfacere se realizează numai în locurile separate sau împreună cu produsele preambalate. Verificați informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM: xx.yy.zz, unde xx, yy și zz reprezintă, consecutiv, ziua, luna și anul.
Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic. La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albușul tulbure sau amestecat cu gălbenușul. În cazul unor bănuieli privind calitatea ouălor, solicitați de la vânzător prezentarea certificatului veterinar.
Totodată, ANSA recomandă consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalată, deoarece aceasta este cu alte destinații – tipografică sau textilă – şi poate prezenta pericol pentru sănătate.

La cumpărarea produselor alimentare:

achiziționați numai produse alimentare ambalate și controlați integritatea ambalajului produsului;
citiți cu atenție eticheta (marcarea), informațiile referitoare la valabilitatea produsului alimentar: data limită de consum/data durabilității minimale sau data fabricării și termenul de valabilitate;
verificați lista ingredientelor;
consultați condițiile speciale de păstrare şi/sau condițiile de utilizare, respectând respectând acestea și în condițiile de casă.
Elementele obligatorii de etichetare – acestea trebuie și fie redactate în limba de stat, fără a exclude prezentarea informației și în alte limbi. Informațiile de pe etichetă vor fi înscrise lizibil, așezate în mod vizibil și nu vor fi acoperite sau separate prin alte indicații sau desene.
Totodată, în cazul depistării produselor neconforme pe rafturile magazinelor sau a prestării serviciilor neconforme, insistați ca acestea să fie retrase din comercializare și solicitați registrul de reclamații pentru a înscrie neconformităţile date.
benzină - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2022
Economie
Carburanții se scumpesc din nou: Cât va costa în acest weekend benzina și motorina
Fluxul de știri
0