Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Joia Mare sau Denia celor 12 evanghelii - semnificația zilei

© Sputnik / Mihai CarausБлагодатный огонь привезли в Кишинев из Иерусалима
Благодатный огонь привезли в Кишинев из Иерусалима - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2022
Abonare
În Joia Mare, în biserici se săvârșește Denia celor 12 pericope evanghelice care arată suferințele prin care a trecut Iisus Hristos, făcând pomenirea Sfintelor patimi ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
CHIȘINĂU, 21 apr — Sputnik. În Joia Mare prăznuim spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitor, Cina cea de taină, Rugăciunea din grădina Ghetsimani și vinderea lui Hristos de către Iuda Iscarioteanul.
În dimineața zilei de joi sunt oficiate ultimele parastase din șirul celor săvârșite în timpul postului Paștilor care constau din colivă, colac, vin. În multe localități din țară se tămâiază mormintele și se dau de pomană mici turte din aluat, apă sau vin. Se creează puntea de legătură dintre comunitatea celor vii și a celor răposați pentru ca, împreună, să participe la marea bucurie a Învierii.
În această seară se citește Denia celor 12 Evanghelii și se face procesiune cu crucea în biserică, din altar până în mijlocul bisericii, unde rămâne până în seara zilei de vineri, Vinerea Mare, când este săvârșită slujba Prohodului Domnului.
Denia din Joia Mare amintește credincioșilor istoria mântuirii. Înainte de a începe Cina, Hristos S-a sculat, Și-a dezbrăcat hainele și El singur a spălat picioarele tuturor. Prin aceasta a vrut să îl facă pe Iuda să se rușineze, iar celorlalți să le aducă aminte să nu umble după întâietăți, dându-Se El însuși pildă.
La sfârșitul mesei aduce vorbă și despre vânzarea Lui. După puțin timp, luând pâinea a zis: "Luați, mâncați"; la fel și paharul, zicând: "Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu, al Legii celei Noi. Aceasta să o faceți întru pomenirea Mea" (Matei 26, 26-28). După aceea, arătându-Se om, spune ucenicilor: "Întristat este sufletul meu până la moarte" (Matei 26, 38) și S-a rugat în Grădina Ghetsimani cu sudoare de sânge (Luca 22, 44). Iuda cunoștea locul și, luând câțiva soldați, au venit să-L prindă. A fost prins și dus la Ana, la Caiafa, și în cele din urmă la Pilat. Acum Petru se va lepăda de trei ori de Hristos, tăgăduind că-L cunoaște. Pentru a ne reaminti de toate acestea, seara se scoate în mijlocul bisericii Sfânta Cruce.
Vineri are loc judecarea lui Iisus și condamnarea la moarte pe cruce pe muntele Golgota.
Golgota, locul răstignirii lui Iisus Hristos - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2022
Societate
Denia din Miercurea Mare - pilda femeii păcătoase și trădarea lui Iuda
Fluxul de știri
0