Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Grupare de trafic de imigranți constituită în Moldova, destructurată

© AP Photo / Andreea AlexandruRefugiați ucraineni care intră în România
Refugiați ucraineni care intră în România - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2022
Abonare
În cadrul unei acțiuni comune între autoritățile române și cele moldovenești, o grupare de trafic de migranți constituită pe teritoriul Republicii Moldova a fost destructurată. Zeci de autoturisme au fost indisponibilizate, iar 11 persoane – reținute.
BUCUREȘTI, 20 apr – Sputnik. Marți, 19 aprilie 2022, pe teritoriul Republicii Moldova au fost făcute 66 de percheziții – în Chișinău și în partea de sud a țării. Activitatea s-a derulat ca urmare a încheierii prin intermediul EUROJUST a unui acord de constituire a unei echipe comune de anchetă între autorităţile din România şi cele din Republica Moldova.
La descinderi au participat şi procurori Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism Galaţi, poliţişti de frontieră din cadrul Direcţiei de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere (DPCMIIT) a IGPF şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, transmite agerpres.ro.
Achetatorii spun că, în cauză, s-a reţinut că, în cursul anului 2021, a fost constituit pe teritoriul Republicii Moldova un grup infracţional organizat, structurat pe criterii ierarhice şi compus din cetăţeni moldoveni, grup specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, constând în recrutare, transport şi transfer de migranţi de origine asiatică, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat a României către statele din vestul Europei.
”Grupul infracţional organizat a acţionat şi pe teritoriul României, prin transportarea migranţilor în autoutilitare modificate, cu compartimente special amenajate pentru disimularea lor, urmată de facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria şi Bulgaria, destinaţia finală a transporturilor fiind Austria şi Germania", precizează anchetatorii.
În perioada septembrie 2021 – ianuarie 2022, polițiștii de frontieră au depistat mai multe astfel de transporturi în PTF Nădlac II şi Borş II.
Migranţii au fost transportaţi în grupuri mici, de aproximativ 6 - 10 persoane, în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 8.000 de euro de persoană (în funcţie de distanţa parcursă şi segmentul de călătorie oferit).
Pe teritoriul României au fost documentate 16 transporturi, fiind depistaţi aproximativ 100 de migranţi pe care grupul intenţiona să îi treacă fraudulos frontiera de stat spre ţări din vestul Europei.
Membrii grupului infracțional investeau banii rezultați din activitatea de trafic de migranți în autoturisme de lux şi imobile aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
În urma activităţilor desfăşurate au fost ridicate în vederea indisponibilizării 26 de autovehicule utilizate la comiterea faptelor, iar 11 persoane au fost reţinute pentru 72 de ore de către autorităţile din Republica Moldova.
Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST care a organizat o întâlnire de coordonare şi prin intermediul SELEC. De asemenea, EUROPOL a asigurat schimbul de informaţii între autorităţile din România, Republica Moldova, Ungaria, Austria şi Germania, oferind suport şi din perspectiva analizării informaţiilor transmise.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului Naţional de Investigaţii al Republicii Moldova (Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate).
Suportul de specialitate pe teritoriul României a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
Refugiați din Mariupol - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2022
Rusia
Aproape 900 de mii de refugiați ucraineni în Rusia
Fluxul de știri
0