Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cursă de automobile în Găgăuzia - în susținerea moștenirii Zilei Victoriei

© Sputnik / Maxim TopalМассовый автопробег в поддержку символов борьбы против фашизма прошел в Комрате
Массовый автопробег в поддержку символов борьбы против фашизма прошел в Комрате - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2022
Abonare
În Găgăuzia a fost organizată o cursă de automobile, mai exact în municipiul și raionul Comrat, în sprijinul moștenirii eroismului soldaților sovietici care au învins fascismul în anii 1941-1945.
CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Manifestația este dedicată Zilei Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei, care va fi marcată în data de 9 mai, relatează publicația zen.yandex.ru.
Acțiunea este o reacție a unui număr mare de cetățeni la adoptarea de către partidul de guvernământ PAS a legii ce interzicere a panglicii “Sf. Gheorghe” pe teritoriul Republicii Moldova.
Deputați ai Parlamentului Moldovei, deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei, activiști publici și oameni de bună-credință, adevărați patrioți ai țării lor, în câteva zeci de mașini, au mers prin capitala autonomiei spre stela memorială de la hotarul administrativ al raionului Comrat.
Pe mașini au fost fixate drapelele de stat ale Moldovei și Rusiei, steagul autonomiei găgăuze, o copie a Steagului Victoriei și steagul cu culorile panglicii “Sf. Gheorghe”.
Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei Viktor Petrov, care a participat și el la cursa automobilistică, a spus care este atitudinea sa față de panglica “Sf. Gheorghe” ca simbol al faptelor de eroism a epocilor trecute și simbol unificator modern.
„Bunicul meu a ajuns până la Berlin. A fost distins cu premii, iar panglica unora dintre ele era panglica (de gardă) “Sf. Gheorghe”. Rezultă că acum, în legătură cu noua lege, țin acasă obiecte interzise?! Permiteți-mi să vă reamintesc că proiectul de lege, adoptat prin eforturile majorității de guvernământ, prevede sancțiuni nu doar pentru purtarea, ci și pentru păstrarea panglicii Sf. Gheorghe. Permiteți-mi să vă reamintesc că proiectul de lege, adoptat prin eforturile majorității de guvernământ, prevede sancțiuni nu doar pentru purtarea, ci și pentru păstrarea panglicii “Sf. Gheorghe”. Există atât de multe divergențe în societatea noastră, dar autoritățile creează o nouă pană uriașă între noi toți, călcând în picioare drepturile celor care prețuiesc memoria Marelui Război Patriotic”, a menționat Victor Petrov.
Deputatul Parlamentului Republicii Moldova din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor Alexander Suhodolski a spus că această cursă este doar prima fază a reacției societății întregii țări la măsurile luate de partidul de guvernământ.
"Onorăm memoria eroilor care au eliberat întreaga planetă de nazism. Nimeni nu ne poate interzice să facem asta! Acum le arătăm tuturor, în primul rând, doamnei președintă, că trebuie să se țină cont de părerea poporului. ", a spus Suhodolski.
Alexander Diulgher, deputat al Adunării Populare din Găgăuzia, comentând interzicerea panglicii “Sfântul Gheorghe” de către parlamentul de la Chișinău, a subliniat că acest simbol are rădăcini istorice adânci, el fiind folosit în semantica ordinelor medaliilor ruse încă de pe vremea Ecaterinei a II-a.
„Nu îmi pot imagina că oamenii din Moldova ar fi amendați pentru că poartă panglicile “Sf. Gheorghe”. Acesta este un simbol sacru pentru noi toți. Încercările de a opri purtarea acestuia pot duce la consecințe negative imprevizibile”, a subliniat Diulgher.
"Не могу представить себе, чтобы за ношение Георгиевских лент у нас в Молдове штрафовали. Это святой для всех нас символ. Попытки пресечь его ношение могут привести к непредсказуемым негативным последствиям", - подчеркнул Дюльгер.
Fluxul de știri
0