Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Sancțiunile contra Rusiei pun la pământ mari bănci internaționale

© AP Photo / Richard Drew, Fileimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2022
Abonare
La acest moment, asistăm la o prăbușire spectaculoasă a sistemului bancar: din pricina sancțiunilor impuse Rusiei, marile bănci sunt la pământ. Despre ce este vorba.
BUCUREȘTI, 15 apr – Sputnik. Una din instituțiile bancare cu o expunere semnificativă pe piața rusească – Raiffeisen Bank International, afișează o evoluție extrem de slabă pe bursa austriacă. De la începutul anului se înregistrează un declin de 54,7%, procentul raportându-se la evoluția de joi, 14 aprilie 2022, ora 13.00, ora României.
Listate în Franţa, acţiunile Société Générale sunt pe minus cu 25,3% în 2022, iar acţiunile UniCredit din Italia s-au depreciat cu 31% în acelaşi interval de timp.
Cele trei bănci europene aveau împreună, înainte de declanșarea conflictului din Ucraina, o expunere de 6 miliarde de euro pe Rusia.
Raiffeisen, care are prezenţă şi în România, declara în urmă cu trei săptămâni că ia în considerare o posibilă ieşire din Rusia, urmând astfel exemplul unor giganţi precum Credit Agricole şi BNP Paribas din Franţa, relatează stiripesurse.ro.
Acţiunile Erste Group, proprietarul BCR, înregistrează o scădere de 23,2%, deşi grupul financiar austriac nu are expunere pe Rusia.
Demonstrație LGBT la Parlamentul European - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2022
Politică
UE va impune ideologia LGBT chiar trecând cu pantofii peste democrație
Aceste evoluții au fost influenţate şi de înăsprirea politicilor monetare ale marilor bănci centrale, care – deşi se pot transpune în profituri mai mari pentru marile grupuri bancare ale continentului – pot duce la un număr mai mare de credite neperformante.
De la începutul anului 2022, indicele ATX al bursei vieneze a scăzut cu 15,8%. Prin contrast, indicele BET al bursei locale, este pe minus cu 1,7%.
Fluxul de știri
0